Valuta på resan! Är det prisvärd och förtjusande! -1

Valuta på resan! vad är prisvärt? eller förtjusande!

Valuta behövs oavsett var du befinner dig, men hur? Vad kostar en hamburgare i Bulgarien? Om jag följer Forex landindex, så bör en hamburgare kosta 35 sek om de kostar 100 sek i Sverige. I Rumänien är index 50, således bör burgaren hamna på 50 sek.


Förr i tiden, på 1970-talet så minns jag att man inte var så avancerad, det handlade mera om vad kostar en Big Mac på MC-Donalds, och så räknade man om det, och jämförde. Det här var långt innan EURO, så det var omräkning i varje land man kom till. Det var också en jakt på MC. Jag tänker ibland att det ingick i hamburgerkedjans strategi, att skriva om dessa MC-index, och på så sätt få lite gratis reklam.
Det måste varit fler än undertecknad som letade efter kedjans restauranger, dels i jakt på mat, det smakade ju alltid ungefär summa, men även för att få koll på prisläget. Man visste ju ungefär hur växlingen blivit hemma, det var då man sprang på banken, med sin noggrant kalkylerade budget och köpte pesetas och drachmer i en omfattning, så att det skulle räcka hela resan. Blev det en extra utgift, så sprack budgeten, och det blev att leva på mindre pengar resten av resan, åtminstone fram tills att man kom på att man kunde springa in på en lokal bank, med sina svenska pengar, och växla till sig lokal valuta. Herregud så kul det var, och vilka minnen det ger.
Idag fyller jag upp kortet med den summa jag tror mig behöva, eller fel, jag fyller inte kortet, jag har ett resekonto, så när jag behöver pengar, så går jag först in på min bank, via mobilen, och för över så mycket som jag tänker plocka ut. Sedan går jag till bankomaten, sätter i kortet, klickar lite här och där, och läser ordentligt på sista bilden, den där det visas om det blir extra avgifter eller inte. Blir det avgifter, så trycker jag på avbryt, tar mitt kort och går till nästa bankomat. Jag anser att jag betalar avgift för uttag hemma på mitt bankkontor, så jag ska inte behöva betala något extra här. Det finns de som tar upp mot tio procent för ett uttag. Det råkade vi ut för senast i Bratislava. Det har vi även fått känna på i Albanien, men de bankerna slipper ge oss några kontanter.
Ofta kan man betala med kort på restauranger och caféer. Man blippar och så är det klart. Jag ser, framförallt här i Rumänien, där vi för närvarande befinner oss, att många betalar via mobilen. Man lägger mobilen över kortläsaren, så är det klart. Jag har ännu inte kommit så långt i min mobila anpassning att jag lärt mig detta. Jag ska ta tag i detta när jag kommer hem.
För att återgå till valutaväxling. Idag är det ungefär dubbla siffran som blir svenska pengar. Vi befinner oss i Timisoara, i södra Rumänien. I morgon blir det en ny valuta, Bulgariska Lei, där omräkningssiffran blir lite drygt fem. Men där var å andra sidan index 35, så det kan bli väldigt spännande att rusa in på en MC, se om en Big Mac kostar 10 Leva. Jag läser på en annan blogga att den kostar cirka 3 Leva, vilket då skulle bli 15 spänn, enligt mitt sätt att växla. I morgon kan jag veta svaret, i vart fall om priset på en Big.
Dagens uppgift blir att promenera bort till vår närmaste McDonalds för att spana in priset på en Big här. Enligt mina beräkningar bör den hamna på kanske 12-13 RON, i svenska 25 och med ett index på 50, så blir det en femtiolapp hemma. Jag måste säga att mina aningar stämde, nästan. 10.60 kostade den, vilket borde bli omkring 23 kronor. Den var dessutom ganska god, och mad stor sannolikhet lika onyttig. Å andra sidan, det var ett bra tag sedan jag tog en Big på ett snabbmatställe hemma, så det är möjligt jag sitter med gamla siffror. Jag får avsluta denna resa med att klämma i mig en Big när jag kommer hem, om två – tre veckor.

Big Mac i Bulgarien

Nu börjar vi snacka priser, igen. En Big Mac kostar omräknat 46 SEK, och det på ett index som ska vara 35. Jag kan inte hänga med i deras index, det pekar helt fel. Jag tycker numera att Bulgarien har ett högre pris än Rumänien. Men det ska sägas, jag jämför ju bara BigMac, och det saknar ju vetenskaplig grund. I Bukarest fann jag en SuperBigMac, alltså en expanderad Big, då för 15 RON, eller 30 sek. Den var definitivt prisvärd.

Ekonomi kan betyda mycket

Klicka på länken så finner du det vi skrivit om ekonomi, inte bara BigMac-index, utan en hel del annat, också.

Valuta på resan!
Växla pengar på resan

Lämna ett svar