Stekpanna

Publicerat den av
Stekpanna är bra till det mesta
Stekpannan är bra till det mesta.

Stekpanna av kolstål

Stekpanna, kökets bästa vän. Har du liksom jag ganska mycket tid i köket, och du vill att det ska bli bra. Då har du egentligen inte så mycket att välja mellan, du behöver bra redskap. En stekpanna är, i vart fall enligt mig, det bästa redskapet du kan ha i köket, helst då av kolstål.

Affiliate

Alla länkar på sidan är affiliate. Du hamnar på en köpsida, där du kan beställa en stekpanna, om du vill. Lite av summan blir då till oss, som en hjälp att driva den här och andra sidor.

Lägg några spänn på en riktig stekpanna

Köper du en stekpanna av kolstål, och sköter den ordentligt, så har du skaffat dig en kompis för mycket lång tid framöver. Du kan springa in på en lågprisbutik och skaffa någon kopia av stekpanna, kanske gjord av papper, nej inte riktigt, men ofta tunn, så att den slår sig så fort du tittar på den. Har du riktig otur så lockas du att köpa den för en hundring eller två. Mitt tips är att skippa det erbjudandet, och i stället lägga fyra fem gånger de pengarna och få en riktig stekpanna, du får en kompis i köket för mycket lång tid framöver, och som med alla kompisar, så måste den relationen vårdas. Du använder din riktiga stekpanna, genom att ställa den på spisen eller över öppen eld, eller en grill. Låt den hettas upp långsamt, lägg i lite olja och en klick smör. Stek det du ska tillaga, och plocka sedan av stekpannan från värmekällan. Låt den svalna under tiden ni njuter av er måltid. Därefter sköljer du ur stekpannan med vanligt rent vatten, och torkar den ren med hushållspapper. Ställ sedan in stekpannan i grytskåpet, där den står torrt och säkert, tills nästa gång du ska laga mat. Sköter du den så, då kommer du att ha en kompis för mycket lång tid framöver. Pappersstekpannan som du avstod ifrån har säkert någon annan köpt, eller rättare sagt han eller hon har köpt tio sådana innan de inser sitt misstag. Men du bara plockar fram din numera väl instekta stekpanna och njuter av en ny måltid.

Stekpannan till det mesta. Gott blir det.
Stekpannan till det mesta. Gott blir det.

Lycka är att

Har du varit ute för detta att ha en granne som tror han är expert på grillen. Varje år köper han en ny grill, i hopp om att lyckas laga till en, åtminstone hyfsad måltid. Så han bjuder in grabbarna i kvarteret, efter att han kämpat i en vecka med att få ihop alla delarna på grillen. Det har han lyckats ganska bra med, han har till och med fått lite värme när ni anländer. Nu ska ha bara grilla, och det är nu det kör ihop sig. Antingen blir det alldeles för kort tid, eller så blir det svart. I båda fallen ganska oätligt. 

Plocka upp din grej

Nu tänkte jag på din stekpanna, och inget annat. Du ställer din stekpanna på grillen, häller i lite olja och en liten klick smör. Grannen är van med att denna fest går åt pipsvängen, så han skaffar alltid minst dubbla mängden kött. Du plockar av så att det räcker till alla, kryddar lite lagom. När smöret tystnat, lägger du i köttet, och låter det fräsa. När du ser hur köttsaften börjar tränga upp, då vänder du på köttet. På ovansidan finns det nu en underbart vacker stekyta. Du frestar på lite, då du tar fram en sked och öser köttet  några gånger. Dina grannar ser på med stora ögon och slickar sig kring munnen, det ser alldeles utmärkt ut. När så köttet är klart, så plockar du fram tallrikar, lägger upp en bit på varje, och ställer bort. Du har nu i stekpannan en underbar steksky. Du håller pannan lagom varm, för du har ju hackat upp de grönsaker som din grannes förståndiga fru lagt fram, och som hon vet att ingen normalt äter, ni är ju män. Men du skrapar i det i stekpannan, låter det bryna i några minuter innan du chockar dina grannar. Du plockar upp grönsakerna och lägger över köttet. Sedan ställer du tallrikarna på bordet och bjuder in att äta. Granngubbarna tror inte sina ögen, men de vet ju att det ligger en köttbit under det gröna. Det går kanske att peta bort.

Den första grannen lyckas att få med en liten bit av det gröna, och han uppskattar smaken. Nästa fyller på och till slut har alla ätit upp allt, även grönsakerna. Du får rikligt med välförtjänt beröm. 

Grannens fru tittar ut

Hon ser att alla grönsakerna är borta och undrar vart de har tagit vägen. Ni berättar men hon tror er inte. Nej inte förrän du plockar fram en liten övergiven bit, som hon får smaka. Hon blir alldeles till sig av lycka, och undrar hur du har gjort. Du berättar och efter det tittar hon på sin man och säger, skaffa en sådan där, hon menar stekpannan. Hon säger det med en röst som får alla gubbarna omkring bordet att känna det är dags för en beställning. Inom några dagar har alla i grannskapet skaffat sig var sin egen stekpanna av kolstål.Du behöver inte ta med din nästa gång, du kommer att få smaka på godsaker varje gång du blir inbjuden till något kalas vid någon granne. Och din grillgranne köper inga fler grillar, han har så att han klarar sig, och dessutom en stekpanna så att han kan laga god mat.

Sensmoral

Skaffa dig rätt redskap redan från början. Det blir lite hål i plånboken vid inköpet, men det hålet blir mindre allt eftersom och till slut så flödar det över av innehåll. 

En stekpanna – en livskamrat

Man kan kanske inte påstå att en stekpanna är som en livskamrat, så som en partner är. Men det kan bli en livslång kamrat, du vet den där du lär känna i unga år, och som följer dig resten av livet. Så fort du vill ha mat, så plockar du fram stekpannan, och låter din mat tillagas i den. Ta en korv stroganoff. Tack vare att det finns höga kanter så blir din stekpanna av kolstål den perfekta platsen för din korv stroganoff. Du strimlar 400 gram falukorv och en gul lök. Hetta långsamt upp din stekpanna, häll i lite olja , raps eller oliv, det får du själv avgöra, samt lägg i en klick smör. När smöret tystnat, då lägger du i den skivade löken, och steker den så pass, att den börjar ta färg. Då fyller du på med din strimlade korv. Låt allt steka tills korven har fått en god stekyta. Då gör du ett hål i mitten, där du häller i två – tre matskedar tomatpuré, som du låter brynas en liten stund. Då får du bort den där stickiga smaken som ibland kan dyka upp på tomatpuré. Rör sedan samman allt så att tomatpurén blandas med din korv och lök. Fyll på det hela med fem deciliter vispgrädde. Rör om. Smaka av, du behöver säkert krydda upp det hela med både salt och peppar. Så låter du din stroganoff stå där på svag värme och puttra. Blir den för tjock kan du fylla på med någon deciliter vanlig röd mjölk. Rör om ofta, och låt det puttra. Servera gärna direkt ur din vackra stekpanna. Det sägs att korv stroganoff ska serveras med kokt ris, själv föredrar jag nykokt potatis. Till detta kan man erbjuda smörgåsgurka, eller faktiskt än hellre, saltgurka. Små delikatesser som du kan skapa med din fantastiska stekpanna av kolstål. 

Olja in stekpannan

Till skillnad mot en vanlig gjutjärnspanna, så måste du sköta om din Kolstålspanna. När du använder den, så ska du hetta upp den långsamt. Har du induktionshäll, så börja med att sätta värmen på hälften, öka sedan till det du vill ha, dock aldrig max. Max på en induktionshäll ska du bara ha när du ska koka upp något. Din stekpanna är kanske tio max på en tolvgradig skala. När pannan är varm häller du i lite olja, låter det bli varmt och sedan kan du lägga i det du ska steka. Stek så länge du anser att det behöver stekas, dra sedan av stekpannan, och låt det svalna, ibland med maten kvar. Du kan ju ofta servera ur stekpannan. När ni avslutat måltiden tar du ur det som eventuellt blir kvar. Då är också stekpannan så pass sval att du kan diska ur den. Tag då bara vanligt lagom varmt vatten, och en rotborste som du drar några varv så att matresterna försvinner. Tag sedan en torr trasa och torka din stekpanna torr, innan du ställer in den i grytskåpet där den ska stå tills nästa dag eller nästa gång du ska laga mat. Du ser vad enkelt det är att sköta sin stekpanna av kolstål. 

Fläskkotletter blir ofta sega

Stekpanna 04
Härligt stekt nötkött.

Du har säkert varit med om det, du hittar trevliga fläskkotletter i butiken, du kommer hem, steker på dom, och när ni ska äta så inser du att det var det segaste du någonsin provat. Då ska du i stället göra som så att du steker kotletterna så pass att du har en fin stekyta på båda sidorna. Sätt sedan ugnen på 175 grader. Din stekpanna har handtag av stål, så du kan ställa in hela pannan i ugnen, gör det i tio minuter, eller tills kotletterna är genomstekta. Har du termometer, så ska det upp på minst 63 grader, gärna 65 grader, då är kotletterna genomstekta. Plocka ur stekpannan och ställ den på ett grytunderlägg. Stekpannan är nu rejält varm så använd dig av grytlappar eller grythandske. Låter du detta stå i fem – sju minuter, kanske ösa lite med den vätska som finns, så får du betydligt bättre kotletter, betydligt mörare, och lättare att äta. Vi ska inte tala om hur mycket godare de blir. Serverar du med en god potatisgratäng, eller kanske bara kokt potatis, du skulle kunna slå en BEA, sådant tycker jag alltid piggar upp. Se där, ytterligare en fördel med din stekpanna i kolstål. 

Ta med den ut i naturen

Din stekpanna är gjord i kolstål, och därför mycket lämplig att ta med ut i skogen där du kan laga mat över öppen eld. Du gör bara upp en eld på lämpliga plats, förslagsvis i en eldstad, där som är avsedd för detta. Låt det värsta brinna av, och sätt sedan stekpannan på det som är kvar. Du ser hur din stekpanna blir varm. Häll i lite olja och lägg därefter i det du ska steka. Är ni ute i naturen och har mindre barn med, så är väl korven ett alternativ. I stället för en pinne, där korven ofta ramlar av, så har du med dig några grillspett och din stekpanna. Stek korven i stekpannan, och använd sedan grillpinnarna till att trä på korven och servera. Lite senap och ketchup så blir alla lyckliga. Kanske ett korvbröd till var och en, då blir det än enklare. Barnen får korv som man kommer ihåg från hemmet, och du som kock, slipper strula med att korven ramlar av från pinnarna. Du är glad att du valde den extra lilla tyngden en stekpanna utgör. Om du vill så kan du ju festa till det med en ordentlig festmåltid, du är ju så van med din stekpanna, och slänga ihop en fläskfilégryta eller köttfärssås är numera inga problem för dig, oavsett om det är hemma eller i skogen.

Ta med stekpannan på grillen

Låt grillen bli din värmekälla för kolstålspannan
Låt grillen bli din värmekälla för kolstålspannan

På sommaren är det grillen som gäller för de flesta. Det kan säkert vara skoj, att lägga en köttbit på ett grillgaller. Ibland blir det bra, ibland blir det svart. Ta med kolstålspannan, så blir det perfekt, varje gång. Du tar bort gallret, och lägger stekpannan direkt på glöden. Värm upp pannan, i med lite olja, och laga till köttet som du gör hemma. Det blir återigen perfekt.  Du börjar ju med att hälla i lite olja. Innan du lägger i köttet så ser du till att det är rumsvarmt, samt att du kryddar upp det, med åtminstone salt och peppar. Gärna någon lite favoritkrydda extra, till exempel paprika eller chiliflakes. När pannan är varm lägger du i köttet, nu med den färdigkryddade sidan nedåt. Krydda på översidan under tiden som köttet steker. När det börjar sippra upp lite vätska, då vänder du och steker några minuter även på andra sidan. Lägg gärna i en klick smör, en vitlöksklyfta eller två, samt några kvistar med basilika. Innan du plockar upp köttet ös det några gånger med den vätska som finns i stekpannan. Då får du lättare rätt värme. Har du termometer så är det omkring 55 grader som gör köttet perfekt, lite mera om du vill ha well done, lite mindre om du vill ha rare. Plocka upp köttet när det är klart, låt det vila i minst fyra minuter innan du börjar pillra med det, eller att du serverar. 

Stek på grönsaker

Överraska alla genom att ha lite vanliga grönsaker, som du steker på i den sky som blir kvar i stekpannan. Det blir en alldeles underbar smak, eftersom köttet har släppt iväg en del goda smaker, och så hade du ju i lite smör och vitlök. Du kan inte misslyckats. 

Rödvinssåsen

Vill du nu vara riktigt lyxig så fixar du en rödvinssås. Den ska du börja med, så att den är klar, när allt serveras. Du gör det enkelt så här: Följande ingredienser behövs. 1 scharlottenlök, 1 vitlöksklyfta, 0,5 tsk tomatpuré, 1 plommontomat, 4 dl rödvin, 1 lagerblad, 1 kvist timjan, 3 msk flytande oxfond, antingen färdig eller din hemgjorda, lite vatten, några droppar rödvinsvinäger och salt, svartpeppar, olja och smör.

Börja med att hacka löken, krossa vitlöken. Lägg i oljan i kolstålspannan, och låt det bli varmt. Lägg i löken och låt det fräsa till en liten stund, inte bryna, bara lite svedda. Lägg i vitlöken. Gör ett hål i mitten, och kläm i tomatpurén. Låt den brynas lite, innan du rör in allt i löken. Dela en plommontomat och lägg i. Häll i rödvinet, du kan välja i princip vilket rödvin du vill, bara du kan dricka det, så att du inte häller i rävgift. Lägg i lagerblad och timjan, och låt det reducera till ungefär hälften. Fyll på med oxfonden, lite vatten, och några droppar rödvinsvinäger.  Smaka av och krydda på med salt och svartpeppar. 

Nu föreslog jag att du skulle steka grönsaker i den vätska som blev kvar efter att du stekt köttet. Du kan i stället deglacera, det vill säga hälla över din rödvinssås i stekpannan du använde för köttet, d får du med alla goda smaker även i såsen. Det är en smaksak hur du väljer att göra, du väljer. Gör du att du deglacera rödvinssåsen, då måste du hitta på något annat trevligt att servera till. Kanske ugnsbakad klyftpotatis, eller kan jag tänka mig att en gratäng kan passa ihop.

Stekpannan är grunden

Hur du nu än bär dig åt, så är en bra stekpanna grunden till mycket av din matlagning. Väljer du en kolstål, så har du mycket på köpet, den är enkel att hantera och tål ganska omild behandling. Du kan ha den med i skogen, eller på finspisen. Se bara till att rengöra den efter varje gång du har använt den, inte med en stålborste, uten en mjuk rotborste och vanligt vatten. Då kommer du att ha nytta av din Kolstålspanna under många långa år, för mycket god matlagning