Seniormagazinet – Stekpanna Bäst i test

En stekpanna i naturen.
En stekpanna i naturen.

Vilken stekpanna blir bäst i test? Det finns massor med olika tester och frågan är vilken test som passar dina behov bäst? För det kan ju inte vara någon större nytta om du kollar på en test där man kollar om stekpannan klarar kyla, och du ska ha din stekpanna över öppen eld. Du vet när du tar stekpannan med dig ut i skogen och dina barnbarn följer med. Nu gör upp en eld, och du plockar fram en stekpanna där du kan steka pannkakorna, då en stekpanna med långt skaft. Det är ju fullständigt ointressant om den stekpannan klarar kyla eller inte, den ska fungera över öppen eld, å andra sidan gör den inte det, då ska den nog inte kalla sig stekpanna.

Ute i naturen

Stekpanna i naturen, stillar hungern
Stekpanna i naturen, stillar hungern

Jag kan tänka mig att detta är den nya trenden. I stället för att man går till lekplatsen med barnbarn, så tar man med sig dom ut i skogen, där man har hittat en grillplats. Man gör upp en eld, och så plockar man fram lite godsaker, sådant man vet att barnbarnen tycker om. Det behöver inte vara en grillkorv, det kan vara en pannkaka, eller en god gryta. Då ska man nog hellre plocka fram en gjutjärnsgryta i stället för stekpanna. Med en riktigt bra gjutjärnspanna kan du ordna en gryta av yppersta kvalité. Du kan till och med bryna köttet från början, lägga i lök och annat som du behöver, slå på vatten eller vin och låta det puttra i lagom lång tid. Du får allt då se till att du har ordentligt med bränsle för du vet ju att en gryta behöver tid på sig att bli klar.

När den väl blir klar, så har du en gryta som du kan bjuda hela grannskapet på, och få positivt omdöme. Det finns ingen som säger att grytan inte blir god.

Vilken stekpanna blir bäst?

Vilken syn, du kan uppleva i naturen
Vilken syn, du kan uppleva i naturen

Du ska givetvis ha den modell som du anser att den passar dig bäst. Men lite r¨åd, en kolstålspanna är den bästa att fördela värmen, den är ofta enklast att rengöra, lite vatten och en skurborste, så är det klart. Har du en med lite höga kanter, så kan det knappast bli bättre, för då kan du i princip laga till vad du vill. Du kan enkelt göra till exempel taccos där du ska reducera vätskan en del. Det är ingen risk att det rinner över om du nu har en stekpanna med höga kanter. Du kan skapa din bästa gryta i den typen av stekpanna, fast grytor gör du ju oftast bäst i en gjutjärnsgryta.  Har du lock till din stekpanna så fungerar den lika bra som din gjutgjärnsgryta. Du skaffar dig själv lite valfrihet.

En stekpanna om du inte vet vad du ska laga till

Stekpanna eller kaffepanna, både behöver du.
Stekpanna eller kaffepanna, både behöver du.

Har du dilemmat att du inte riktigt vet vad du vill ordna, så är ju en stekpanna med höga kanter att föredra. Om det skulle knipa, så kan du ju till och med koka lite grönsaker och potatis i en sådan stekpanna. Jag brukar steka mitt kött i stekpannan, när det är klart plockar jag upp köttet och låter det ligga en stund. I den vätskan som blir kvar i stekpannan, där det sitter massor med goda smaker, där lägger jag in frusna sparris, eller kanske delade morötter, och låter det fräsa en stund. Dels får jag med mig alla goda smaker som köttet lämnar, och jag får i mig nyttiga grönsaker, bra för min hälsa. Värmen behöver inte vara speciellt hög, det ska ju egentligen bara tinas. Har du en gryta eller kastrull med kokande vatten så kan du lägga sparrisen eller de delade morötterna i det vattnet en stund, så går det fortare i stekpannan. Du toppar ditt stekta kött med dessa grönsaker, och din status som kock ökar. Ibland, men långt ifrån alltid, så kan jag hälla i en deciliter rött vin i stekpannan och vispa runt lite, så att jag får tag i alla de smaker som köttet lämnat. Därefter lägger jag i sparris eller delade morötter. Jag kan lägga i båda samtidigt. Rör om lite så att grönsakerna verkligen får gotta sig i smakerna. Det blir en höjdare. 

Ska du ha fler än en stekpanna?

Det är egentligen en fråga om pengar. Jag skulle föredra att ha några stycken stekpannor av god kvalité. Då kan jag dels välja lagom storlek till det jag ska ordna till, dels kan jag laga till fler delar av måltiden samtidigt. Sådant underlättar om jag vill kunna servera till flera och flera rätter samtidigt. Inte flera rätter, jag menar flera delar av rätterna, Ju mer du har som underlättar ju bättre kock blir du, det är den enkla sanningen.  

Steka pannkaka Recept

Oavsett om du är hemma eller på utflykt, så smakar allt en stekt pannkaka utmärkt. Får du lite god hammagjord sylt och kanske en klick vispgrädde, då är det kalas på hög nivå. Här är receptet på den pannkakssmet du behöver. 4 dl vetemjöl, 1 liter mjölk, 3 ägg, lite salt. Vispa ihop allt och låt det stå en stund och svälla, minst i trettio minuter. Tag fram stekpannan och sätt på värmen. När pannan är varm lägger du i en klick smör. Låt det smälta och tystna, häll i smöret i smeten och vispa om. Sedan tar du en deciliter smet eller så pass att du täcker botten av din stekpanna. Låt det steka, så att överdelen nästan är stel. då vänder du på pannkakan och ger den andra sidan lite stekyta. Vik ihop och lägg upp pannkakan. Har du barnbarn, så kan du genast börja servera. Klickar du på vispgrädde och sylt, så är det lugnt, en stund. De äter så fort, så du måste jobba snabbt. Kanske bättre att vänta med att bjuda in barnbarn tills du har fått ihop ett litet lager. Det går snabbt när de väl kommer på plats, och få smaka dina godsaker. Din status som matlagare höjs givetvis, och ett tips, vill du smaka dina goda pannkakor, ska du passa på medan det finns. För ofta om de får ligga kvar, så brukar de gå åt, det är i vart fall min erfarenhet.

Socker eller ej i pannkakorna

Det är är ett diskussionsämne för många. Har du lite socker i så brukar du få en vackrare stekyta. Men du kan ofta få samma fina stekyta om du har en bra stekpanna, en kolstål, har jag goda erfarenheter av. Se där åter en anledning till att skaffa bra grejer redan från början. Läste du mitt recept, så ser du att det inte finns något socker där. Jag är numera lite skeptisk till socker i matlagning överhuvudtaget, jag tycker att bra råvaror ger de smaker jag vill ha. Det är väl allmänt känt att sötningsmedel ofta ger mera smaker, men frågan är ju vad socker i sig gör med kroppen, mer än att det ökar risken för att få typ 2 diabetes. 

Lämna ett svar