Gillar du din stekpanna

Stekpanna - Du kan göra en potatisgratäng i den.
Stekpanna – Du kan göra en potatisgratäng i den.

Stekpanna – Man kan ju enkelt säga att en stekpanna, det är ungefär som ett livslångt äktenskap. När du är ung, och inte begriper bättre, så händer det att du tar första bästa. Samma sak vad gäller stekpanna, du går på ICA och grabbar den första bästa stekpanna du ser, som inte kostar så mycket. Problemet dyker upp först när du kommer hem, då stekpannan börjar krångla. Du får inte fram den goda mat som du vill ha, du börjar fundera på vad det är för fel på din stekpanna, för det kan ju absolut inte vara som så att det är du som handhar din stekpanna felaktigt. Nåväl, du inser att ditt första inköp bara var skräp, så du bestämmer dig för att skaffa en ny stekpanna, nu med lite mera eftertanke.

Dagens ungdom har nätet, vi äldre fick prova oss fram

Det är inte denna grill vi jämför oss med
Det är inte denna grill vi jämför oss med

Det var lite annorlunda, men det råd jag fick när jag kom mig för att fråga lite äldre, de som kunde laga mat, vara att skaffa dig en rejäl stekpanna, helst en kolstål. Den kostar i och för sig lite, men det är absolut inget du lägger på tippen efter någon vecka. Du behåller den och vårdar du den ömt, så blir den en livskamrat. Jag gjorde så, jag åkte runt och letade, det var först i en liten specialbutik som min stekpanna dök upp, en sådan där kolstål, den hade ganska tjock botten och den vägde en del. Prislappen ska vi nog knappast tala om, den sög ganska stor del av den ganska blygsamma lön jag hade. Men jag gillade mat, och varför inte. Ganska stolt var jag när jag åkte hem. Läste ordentligt på instruktionerna trots att jag var man. Jag ville ju göra allt jag kunde för att den skulle trivas hos mig. 

Vi påbörjade livet tillsammans

Ett ordentligt stekbord kan jämföras med din stekpanna
Ett ordentligt stekbord kan jämföras med din stekpanna

Pannan fick en lugn upphettning med lite olja i sig. Så småningom la jag i köttet, det som jag noga valt ut, och som jag låtit ligga framme, så att det blivit rumsvarmt. Salt och peppar var på plats, och så i stekpannan. Det fräste till, jag stod med stora ögon och följde vad som hände. Efter några minuter vände jag på köttbiten, och gav den andra sidan ungefär lika länge. Jag tryckte till på köttet, men det kändes ännu lite slappt, så den fick ligga i lite till. Jag tog fram en sked, och så öste jag ordentligt av den steksky som bildades. Så tog jag upp köttet, hällde stekskyn över och försökte verkligen låta köttet ligga och vila. Det gick inte, jag var tvungen att provsmaka. Åhh det blev som en dröm, köttet fullständigt bara smälte i munnen. Något tillbehör blev det inte till den köttbiten, den fick smyga in i min mun alldeles ensam. Tillbehör har kommit efterhand, då ofta tillagade i samma stekpanna. Det kan vara sparris eller delade små morötter, kanske fått ett litet uppkok innan de åker i stekpannan, som jag fyllt på med lite rött vin, och vispat in stekskyn. Det är ännu väldigt gott varje gång jag kostar på mig en sådan maträtt, och som min gode rådgivare sa, satsa på kvalité, så blir det ofta livslångt. Det är samma sak som med en partner, vänta tills rätt tillfälle kommer, så ordnar det sig, även där.

En bra stekpanna ordnar det mesta

Klassisk bild, stekpanna och en god köttbit.
Klassisk bild, panna och en god köttbit.

OK, det kan behövas en rundkantad kastrull också. För när du behöver vispa din BEA-sås behöver du komma åt lite över allt, och har du en kastrull med skarpa kanter så kommer du inte åt med en ballongvisp. Så var lika noga när du skaffar kastrullen till köket. Tjock botten och rundade kanter, det är ditt behov. Kanske en ballongvisp också. Sedan är det enkelt att slå en liten BEA.

Lämna ett svar