Sommarpratare 2022

Publicerat den av
Innehåll dölj

Sommarpratare 2022

Med en glass i handen och dagens sommarpratare 2022 i örat. Då är det sommar.
Med en glass i handen och dagens sommarpratare 2022 i örat. Då är det sommar.

Sommarpratare 2022. Har du koll på när du ska slå på radion i sommar och lyssna på din favorit. Årets sommarpratare har presenterats. Programmet sänds klockan 13,00 från midsommar fram till och med den 21 augusti. Mycket nöje.

Sommarpratare 2022-06-25 – Pär Lernström.

Han är programledare i TV, och börjar numera få ganska ordentligt med rutin. Sin TV-karriär började han på SVT, men är idag verksam på TV4, där jan leder Idol, Talang och kockarnas kamp. Vidare håller han ibland i en del stora galor, och är föreläsare och konferencier. Det här programmet kommer nog att gå mig spårlöst förbi, jag ser inget som lockar mig.

Sommarpratare 2022-06-26 Lena Philipsson

En av våra största artister som hållit på i 35 år, sedan 1986. Har ju, som bekant varit med i mello ett antal gånger, och till och med vunnit. Figurerar ganska ofta i skvallerpressen, hennes privatliv är kanske inte riktigt privat, om man får tro skvallerpressen. Om jag ska lyssna? Kanske, troligtvis inte direkt, utan det får bli reprisen under en sommarpromenad i så fall.

Sommarpratare 2022-06-27 – Diamant Salihu

En för mig ganska okänd person. Journalist och författare. Har skrivit boken Tills alla dör, som skildrar konflikterna och gängmiljön på Järva. För detta fick han stora journalistpriset i kategorin Årets röst. I hans dagliga jobb innebär det att bevaka den gängkriminalitet som finns runt Stockholm. Det här tror jag kan vara ett program som kan locka mig att lyssna.

Sommarpratare 2022-06-28 – Emma Hamberg

Emma ska vara en av Sveriges mest lästa författare. Jag har inte riktigt hört talas om henne tidigare, men det kan beror på hennes kategori, Feelgood. Hon ska i vart fall tala om hur man blir “en sån som läser nekrologer till frukost, fyller anteckningsböcker med sanna kärlekshistorier, håller döden hårt i ena handen och livet lika hårt i den andra” Tveksam om jag lyssnar. Det kan ändras, för jag har bokat in boken vid mitt bibliotek.

Sommarpratare 2022-06-29 – Gudrun Persson

Rysslandsexpert, om vad man kan lära sig av historien genom att vara nyfiken och ifrågasätta. Gudrun jobbar FOI, totalförsvarets forskningsinstitut. Med den rubriken och varudeklarationen hon sätter på sitt program, så har jag nu noterat i min kalender att jag ska lyssna.

Sommarpratare 2022-06-30 Camilla Hamid

Bakinfluencer och driver en bakblogg. Författare kan läggas på hennes visitkort, då hon har gett ut tre bakböcker. Jag kommer inte att lyssna på hennes program.

Sommarpratare 2022-07-01 Edvin Ryding

Edvin är inte heller en kille jag har koll på. Men han har tydligen en hel del följare på Insta, 1,8 miljoner. Han behövde marknadsföra den senaste den tv-serie, Young Royals. Han gjorde så och sedan dess var inget sig lik, enligt Edvin. Jag kan inte säga att detta har lockat mig att lyssna, inte ens i efterhand.

Sommarpratare 2022-07-02 – Christian von Koenigsegg

Han fick sin dröm, redan som sexåring, inspirerad av filmen Flåklypa Grand Prix, en film som handlar om cykelreparatör, som bygger en egen tävlingsbil, att bygga en bil. I Programmet ska han berätta hur han byggde den snabbaste sportbilen och märket som bär hans efternamn. Jodå, den här programförklaringen lockar mig att lyssna. Står redan i kalendern.

Sommarpratare 2022-07-03 – Charlotte Kalla

En av våra skidikoner, som varit världseliten i femton år Hon har förgyllt min tillvaro många gånger. 22 mästerskapsmedaljer är givetvis en orsak, som toppas med tre guldmedaljer. Det här är en sådan dag där jag kommer att lyssna direkt.

Sommarpratare 2022-07-04 Felicia Nestler

Jag har inte hört talas om kvinnan tidigare. Men när jag läser på framgår det att hon var dotter till den man som Arbogakvinnan mördade. Faller är ju väldigt intressant och har figurerat i pressen ganska mycket. Nu får jag höra på en som var direkt drabbad. Jag kommer antagligen sitta som klistrad vid min radio.

Sommarpratare 2022-07-05 – Amat Levin

Ytterligare en saitdrivare, denna gång ett instagramkonto som belyser Afrika och svarta människors historia. Amat blir utifrån intresset av instagramkontot författare till boken Slumpens barn, som då bygger på samma ämne. Jag får nog fundera lite på om jag ska sätta upp detta i min kalender. Ämnet känns lite tungt, måste jag tillstå mig att säga. Möjligt jag lyssnar i efterhand.

Sommarpratare 2022-07-06 – Mischa Billing

En mycket intressant person som innehar Sveriges bästa näsa. Hon är väldigt bra på att beskriva dofter, hon har rosens doft, där hon beskriver sjutton års studier i rosornas dofter från Fredriksdals rosarium i Helsingborg. Lägg därtill att hon är sommelier, lektor och forskare vid Grythyttan inom ämnet matkunskap, då förstår alla att det finns oerhört mycket kunskap. Kloka människor har alltid något att förmedla, så det blir med stor säkerhet att jag lyssnar.

Sommarpratare 2022-07-07 – Sverker Sörlin

En professor i Miljöhistoria, är ett tecken på att han vet vad han snackar om. Lyssna på klok kunskap är alltid intressant, så som jag skrev om Mischa Billing, det gäller även här. Sverker har skrivit ett anta böcker inom ett annat intressant område idéhistoria. Jag tror det här kan vara ett mycket intressant program, så jag sätter en liten stjärna i kalender. En stjärna betyder att jag ska lyssna.

Sommarpratare 2022-07-08 – Martin E-type Erikson

Det här programmet ska handla om en kille som heter Martin, står det i programförklaringen. Och det är klart, med en sådan bakgrund och framgång under artistnamnet Etype, så är man ju väldigt nyfiken på vad som kan ha hänt lite i bakgrunden. Han har dessutom ett intresse för historia, och sådant gillar även jag. Så vi får se, det kan locka att lyssna, jag är dock inte helt säker. Vi får se.

Sommarpratare 2022-07-09 – Hedvig Lindahl

Hon har tagit fler avgörande straffar än självaste national idolen Thomas Ravelli. Men som hon skriver i sin programförklaring, att fotboll är ett jobb med en deadline. Med drygt tjugo år i landslagets mål, vet hon mera än de flesta om hur man organiserar ett försvarspel, men frågan är om det räcker när stora världen står där bakom dörren. Det låter ganska kul, och jag kommer med stor sannolikhet att sitta där framför radion och lyssna.

Sommarpratare 2022-07-10 – Farah Abadi

Tillsammans med Johan Glans satte hon prägel i en positiv anda i programmet På Spåret. Lite programledarjobb, senaste i mello 2022, hjälper till att skapa lite stjärnstatus. Hennes positiva röst och närheten till skratt, nästan fnitter gör att jag ser fram mot det programmet. Det gör mig nog glad att lyssna på.

Sommarpratare 2022-07-11 – Josef Fares

Talanger är alltid intressanta att lyssna på. Till den kategorin kan jag lätt placera Josef Fares. Tyvärr, för min del har han lämnat filmbranschen och befinner sig numera i Spelbranschen. Det verkar vara ett program för den senare branschen, något som inte direkt lockar mig, så jag skippar nog att lyssna på detta program. Jag behöver lite rast.

Sommarpratare 2022-07-12 – Kateryna Martyniuk

Den 24 februari förändrades livet för Kateryna liksom för många andra ukrainare, och för den delen många andra runt om i Världen, då Ryssland påbörjade sin invasion. Hur förändras ett liv med en sådan nyhet. Hon har studerat vid universitetet i Lviv, en stad som ligger ganska långt bort från Ryssland, men som givetvis påverkas när landet anfalls av fientliga styrkor.

Sommarpratare 2022-07-13 Bengt-Einar “Sotarn” Johansson

Detta är tydligen lyssnarnas val till sommarpratare. Han var tydligen nära att bli lobotomerad i unga år, men räddades av sin mor. I stället tog hans liv fart genom att han blev entreprenör i turistbranschen. I detta sommarprogram har han deklarerat att han ska berätta om den resan. den från att ha varit nära den skadliga operationen till att bli en framgångsrik entreprenör. Jag är lite svag för sådana berättelser, så jag kommer med stor sannolik att lyssna.

Sommarpratare 2022-07-14 – Sara Hector

Ytterligare en av alla våra Olympiska mästare, denna gång från OS i Peking, 2022. Det är ganska självklart att jag är nyfiken på personen bakom en sådan bragd. Hon utger sig själv som ett slaomproffs, jag sätter en stjärna för den 14 juli.

Sommarpratare 2022-07-15 – Jacob De Geer

Ytterligare en IT-entreprenör, denna gång med efternamnet De Geer. Ett namn som förpliktar, måste jag säga. Släkten har varit duktiga företagsledare, lite då och då. Jacob har ju själv drivit IZettle, ett företag som han skapade 2010 och som såldes till PayPal för ganska ofattbara 19 miljarder kronor. Han kommer att tala om alla sina misstag innan framgången kom. Ett självklart ämne att lyssna till. Jag skruvar upp radion den dagen.

Sommarpratare 2022-07-16 – Mia Parnevik

En produkt av senare tids ganska värdelösa dokusåpor. Mia är ändå en av de bättre personligheter i schangern. Jag har inte speciellt mycket över för detta, och kommer redan nu kunna avslöja att jag inte kommer att lyssna på detta program.

Sommarpratare 2022-07-17 – Oskar Magnusson

Oskar tog över Sven-Ingvars efter det att legenden, Sven-Erik gick ur tiden. Jag hade Sven-Erik som en av mina favoriter och har ännu inte riktigt förlikas med den tanken Oskar är en duktig kille, det har framkommit efter att han tog över, eller som han själv säger, flyttade tre steg till vänster, han spelade ju i bandet även när Sven-Erik var med, då till höger. Nu står han i mitten. Det finns troligtvis en möjlighet att jag skruvar på radion den aktuella tiden.

Sommarpratare 2022-07-18 – Emanuel Karlsten

Nyfiken Journalist, som skriver och poddar om digitaliseringen, ett, som jag tycker, mycket intressant ämne om saker som kommer att påverka oss väldigt mycket i framtiden. Jag är en nyfiken man, så jag ska nog ställa in klockan och lyssna.

Sommarpratare 2022-07-19 – Vigdis Hjort

En för mig ganska okänd författare, som tydligen har suttit i norskt fängelse i trettio dagar, för vad vet jag inte riktigt. Jag vet inte om den programförklaringen lockar mig till att lyssna.

Sommarpratare 2022-07-20 – Stefan Krakowski

Han är författare, skribent och överläkare i psykiatri, som har skrivit boken, Incel – om ofrivilligt celibat och en mansroll i kris. Det ligger nog till grund för det program han ska ha, han ska berätta om Incelmännens värld, både den fredliga och den våldsamma. Kanske lyssnar jag.

Sommarpratare 2022-07-21 – Cedwin Sandanam

Det här är en körledare, känd för att leda en av landets mest kända gospelkörer, Tensta Gospel Choir, jag kan nog inte säga att jag är speciellt bekant med vare sig Cedwin eller kören. Jag är inte helt säker på att jag lyssnar, vi får ha det lite öppet.

Sommarpratare 2022-07-22 – Aliette Opheim

Åter en som jag inte har riktigt koll på, fast jag nog säkerligen sett henne i någon roll i någon TV-serie. Hon har varit med i Kalifat och Knutby. Men jag kan inte påstå att jag lagt märke till henne, i vart fall inget bestående men. Och jag kan därför vara lite tveksam om jag ska lyssna. Framtiden utvisar.

Sommarpratare 2022-07-23 – Marie Agerhäll

Ytterligare en som inte finns på min lista över personer jag känner. Hon har en tanke, hur Lill-Babs tar komplimanger, och det ska hon ägna sitt program åt. Nu vet jag att den folkkära Lill-Babs har gått ur tiden, även om hon hade varit kvar i livet kan jag inte påstå att ämnet skulle kunna locka mig, så här vet jag att jag kommer att avstå från att lyssna.

Sommarpratare 2022-07-24 – Stefan Ingves

Det verkar som om Stefan Ingves har funnits med på någon chefsposition under hela mitt liv, nu sitter han sedan många år som riksbankens chef. Programmet ska givetvis handla om pengar, något som intresserar mig, så det blir att lyssna till profeten, säkert med god behållning.

Betänk att det bara är fem månader till julafton, då är det perfekt att en ekonom får hålla talan. säkert något SR klurat ut.

Sommarpratare 2022-07-25 – Mian Lodalen

Det här är en författare och journalist, som tydligen ljög lite för att få fart på karriären. Hon berättar att hon efter skolan, liftade till Holland (Är det månde nederländerna hon tänker på). Väl  framme ljög hon sig in på ett sälsjukhus, intervjuade chefen, tog bilder av sälarna och skrev ett reportage som senare publicerades i Smålands Folkblad. Inte illa av en som hade bottenbetyg i Svenska och knappt kunde läsa en tidningsartikel. Men hon kunde skriva en. Jo lite äventyrlig, jag ska försöka lyssna på Mien.

Sommarpratare 2022-07-26 – Anis Don Demina

Jo, jag har faktiskt sett honom vid några tillfällen, men jag kan inte säga att jag gillar hans musik. Jag skulle inte ringa in till Vaken på helgnätterna och be att dom spelar något av Anis, som min önskemusik. Jag tycker att han har en ganska jobbig framtoning, så jag kan redan nu säga att  jag inte kommer att ställa in radion och lyssna.

Sommarpratare 2022-07-27 – Anne-Marie Eklund Löwinder

Hon är IT-expert, som verkligen är expert. Hon har tillgång till Internets hjärta, hon och kanske femton – tjugo personer till. Det är klart, om man som jag tycker Internet är skoj och spännande, då är det bara att skruva upp volymen, sätta på kaffet och lyssna spänt, med stora förhoppningar.

Sommarpratare 2022-07-28 – Lydia Sandgren

Trots augustpriset, så är hon okänd för mig. När jag läser programförklarinegn kan jag inte riktigt påstå att det lockar till att lyssna. Med stor sannolikhet avstår jag.

Sommarpratare 2022-07-29 – Emma Schols

En fullständig doldis för mina ögon. Det står att hon råkade ut för en brand 2019 i sitt hus, och då räddade hon sig själv och alla sex barnen undan branden. Men hon skadades, hade brännskador på 93% av sin kropp. Det låter som en ganska intressant historia att lyssna på, så jag kommer nog att lyssna inledningsvis. Om jag lyssnar på hela, det beror sig på om det är en trevlig röst.

Sommarpratare 2022-07-30 – Alexander Abdallah

Alexander är skådespelare och får lite gansterroller. Jag kan inte på något sett påstå att det skulle locka mig till att lyssna. Så jag kan redan nu säga att jag är ledning den 30 juli. Det är dessutom på en lördag, så jag kan ta med barnbarnen och åka iväg och bada i stället.

Sommarpratare 2022-07-31 – Susanne Dahl

Susanne är präst. Hon ska i programmet tala om hur vi försöker fylla tiden med mer och mer, fast i själva verket gör livet mindre. Hur kan man överhuvudtaget missa ett program med en sådan programförklaring? Inte jag i vart fall.

Sommarpratare 2022-08-01 – Carl Hedin

Dressyrryttar som är en av landets bästa. Men vägen dit har inte varit helt rak. Jag är inte säker på att ämnet lockar mig, så jag tror jag avstår.

Sommarpratare 2022-08-02 – Katrine Marcel

Journalist och författare bosatt i UK, och skriver om ekonomi för Dagens Nyheter. Hon har gett ut boken Vem lagade Adam Smiths middag. Adam är ju kallad som Nationalekonomins fader, och han hade en hel del tester, bland annat den om hur maten kommer på bordet. Det gör den inte av sig själv, utan det beror på att slaktaren, bonden och bryggaren, tjänar pengar. Jag har inte läst Katrines bok, men jag måste säga att titeln lockar mig att läsa. Det är möjligt att det blir en sommarläsning. Programmet ska jag lyssna på i vart fall. 

Sommarpratare 2022-08-03 – Siv Malmkvist

Vem av oss har inte vuxit upp med Sivan i öronen. Texterna har hon väl inte skrivit själv, men hon har ju framfört dom med energi och inspiration. Titeln “Till den person som tillgrep en väska i grönt, på centralen igår” toppar väl ännu listan på längsta titeln på svensktoppen. Eller denna textremsa ur Tunna skivor. “Hon skar visst tunna skivor av dig, Lilla Amatör Casanova” Dessa ord sågar en man, som vill flörta. Är man som jag, uppväxt med sådana textrader, då har man haft en god barndom. Vi får se om jag lyssnar, inte för att jag har något mot Sivan, jag har annat inplanerat. Möjligtvis det blir att lyssna i efterhand.

 Sommarpratare 2022-08-04 – Sebastian Stakset

En gammal rappare, som även han varit kriminell, det är tydligen standard i den musikstilen. Jag avstår från att lyssna.

Sommarpratare 2022-08-05 – Farshid Jalalvand

Forskare och mikrobiolog. Skriver ibland om kultur. Nja, jag lockas inte.

Sommarpratare 2022-08-06 – Anna-karin Palm

Författare och kulturskribent. Ingen som har passerat min väg, vare sig med namnet eller böckerna. Jag hoppar detta avsnitt.

Sommarpratare 2022-08-07 – Amy Deasismont

Amy Diamond gör att man känner igen henne bättre. Hon kommer att prata om tid och att ha ett överfullt källarförråd. Det vet jag exakt vad det handlar om, så det vill jag inte lyssna på.

Sommarpratare 2022-08-08 – Robert Aschberg

En kaxig röst som ska berätta om personer och händelser som påverkat honom genom livet. Kan kanske finnas läge för att lyssna. Jag får se så småningom.

Sommarpratare 2022-08-09 – Karin Stöckel

Hon jobbar i gruvan, och ska ta oss med på en resa i arbetarklassen och Metoo rörelsen. För egen del är jag ganska trött på Metoo-rörelsen, så jag kommer inte att lyssna.

Sommarpratare 2022-08-10 – Gregos Zubicky

Musikalisk man som bott lite överallt i Världen. Han vill tala om framgång. Jag kommer inte att lyssna.

Sommarpratare 2022-08-11 – Hana Al-Khamri

Född i saudiarabien, och numera journalist. Bosatt i Sverige. Hon kommer att berätta om sin uppväxt och hur en begagna bokhandel blev hennes liv ut ur det inskränkta Saudiarabien.

Sommarpratare 2022-08-12 – Elin Röös

Forskare som driver många forskningsprojekt som handlar om hur vi människor ska kunna få mat i framtiden. Intressant ämne, men…

Sommarpratare 2022-08-13 – Henrik Brandão Jönsson

Journalist med Brasilien som utgångspunkt, och portugisiska I programmet ska han jaga drömmar, flytta hem och bort igen. Nja, det får nog vara för mig.

Sommarpratare 2022-08-14 – Jörgen Persson

Denne fantastiske världmästare har jag faktiskt träffat, på ett event i Halmstad, som Jonas Bergqvist och hans Swedbank ordnade. Jörgen var mycket social, och har mycket sunda åsikter. I Programmet berättar han hur det är att vara Världsmästare i en sport som så fullständigt domineras av Kina. Han kommer vidare att berätta hur det är att spela golf med den förre amerikanske presidenten Bill Clinton. Det kan bli en intressant eftermiddag, jag kommer med all sannolikhet att lyssna.

Sommarpratare 2022-08-15 – Jacques Mwepu

Han är chef för kumla-anstalten där de värsta förbrytarna i Sverige sitter inlåsta. Jacques kommer att berätta om det arbetet, om hur livet bakom de höga murarna fungerar. Men han ska vidare berätta om en annan resa, den han gjorde själv, från Kongo till Kumla. Det känns som ett intressant ämne, jag ställer in skorna och lyssnar.

Sommarpratare 2022-08-16 – Lusine Djanyan

Som armensk kvinna har hon utsatts för förföljelse i Ryssland, en icke ovanlig händelse. Som medlem i Pussy Riots genomförde hon och några andra protester mot OS i Sotji, där hon och andra blev misshandlade av kosackerna i området. Lusine lever sedan några år i Sverige. Jag tycker detta är ett människoöde värt att följa.Så jag slåt på radion klockan 13 den dagen.

Sommarpratare 2022-08-17 – Åke Sällström

Expert på biologisk krigföring, mycket aktuellt i dessa dagar, förhoppningsvis mindre aktuellt när programmet sänds. Åke Sällström har blandat sig med högheter i programmet får vi reda på varför Obama svor åt honom i Ovala rummet och varför Ban-ki moon (FNs tidigare generalsekreterare)  bad honom avbryta sin pensionering. Det känns som ett program värt att lyssna på.

Sommarpratare 2022-08-18 – Joy M´Batha

Rappare eller kanske det heter Raparinna. I vart fall fullständigt okänd för mig. Jag läser programförklaringen, och nej, det är nog inget för mig. Jag tar ledigt från lyssnandet denna dag. Psykisk ohälsa är ett av ämnena.

Sommarpratare 2022-08-19 – P-A Åhlén

Jag får inte koll på hans namn, och därför tappar jag intresset ganska fort. Han ska tala om hur ett projekt med invasiva mårdhundar utvecklade sig till att bli ett nationellt projekt. Nej tack för min del.

Sommarpratare 2022-08-20 – Bert-Åke Varg

Alla som hade barn på sjuttiotalet och åttiotalet känner säkert till Bert-Åke. Han var ju Pentti Varg och Ugglan Helge i barnprogram. Fråga mig icke vilka, det har jag tappat. Bert-Åke ska berätta om sitt liv på scen och framför kameran.

Sommarpratare 2022-08-21 – Linnea Henriksson

Sommarens sista program, nu med Linnea Henriksson. Jag har för mig hon kommer från Halmstad, en stad vi bodde nära i drygt tolv år. Men jag har inte träffat henne personligen, bara sett henne på scen. Hon ska prata om att välja eller välja bort och om äkta lyckopiller, vad nu det kan vara. Jag lyssnar.

Vill du ha mera info? Varje dag kommer vi att skriva ett utförligare inlägg på vår domän Magazin2.se. Gå gärna dit och läs.

.