Den här sidan innehåller sponsrade länkar, både bilder och i texten.

Solskydd. Nu vet jag inte riktigt var du bor eller var du befinner dig. Här där jag bor, så har solen visat sig ordentligt de senaste dagarna. Jag bor i Visby. Det är så att man får börja fundera på solskydd. Nu börjar i och för sig de ultravioletta strålarna sällan komma förrän i Maj. Men varför inte förbereda sig. Utbudet av solskydd är ju enormt. Det du hade förra året, har med stor sannolikhet förbruka sin bästa effekt. Så titta på våra förslag om olika solkrämer. De säger att du ska ha en solskyddsfaktor om minst 50, gärna än högre. Och då vet du, ska du ha så hög solskyddsfaktor, så blir det att plocka fram stora plånboken. Solkräm för ansikte och för kropp. Du kan använda samma, men det ger bättre effekt i ansiktet om du har ett solskydd avsett för ansikte. Så skaffar du två, då har du ditt på det torra. Det ger också en del skydd för dig som är senior.
När ska du använda solskydd?
Ett enkelt svar, så fort du går ut och exponerar dig för solen. Du kan ibland ha hatt på dig, och strålarna går igenom den hatten och skapar problem på ungefär samma sätt som om du inte hade haft hatt, utan utsatt den kroppsdelen för direkt solljus. Hatten lindrar en del, men inte allt. Har du keps med skärm, så har jag hört att skärmen behöver vara 27 centimeter, för att göra någon effekt. Ta det säkra för det osäkra, skaffa dig en bra solkräm och smörj in dig innan du går ut och exponerar dig, varje gång.

Skaffa en bra app
De flesta av oss har numera en smartphone. Då ska du utnyttja den, och ladda ner en väderapp, där du kan läsa av ditt UV-index där du befinner dig. På min IPhone, ingår det en väderapp, redan från början. Och den visar massor med grejer, temperaturer, molnighet sol och en massa annat, då inklusive UV-index. Jag kan dessutom ställa in andra orter som fångar mitt intresse och även där följa hur det ser ut med vädret. Just för tillfället kan jag se att man i Split har ett UV-index på 2. Det innebär att det inte är någon risk för skador, även om du har en känslig hud. Men på andra ställen i världen, och för all del även i Sverige under sommaren, kan UV-index komma upp i 10-12. Och då ska du inte vara ute i solen speciellt länge innan det börjar strula. Har du känslig hud, så kan det räcka med tio minuter. Se då till att du har smörjt in dig med ett solskydd, och eller har en klädsel som täcker din kropp.

Det kan bli allvarliga skador.
I annat fall kan du drabbas av skador, sådant som kan utvecklas till cancer. Jag har fått lite skador i mitt ansikte. Till en specialist, som fixade någon kräm, som jag skulle smörja på under, jag har för mig det var tre veckor. Det bildas sårskorpor, för att ta bort den skadade huden och skapa en ny. Det var ingen kul upplevelse. När man gick ut, så undrar folk vilken olycka man råkat ut för. Det var bara att förklara.
Ligga och pressa, eller i skuggan på stranden?
För min del är det absolut ingen fråga, men jag ser ju, när jag besöker en fin strand och solen skiner, att många utsätter sig för solen. De flesta har nog smort in sig med solkräm, men det finns någon då och då som kämpar utan. Träffar man på dom dagen efter, eller på kvällen, så syns det ju hur de har bränt sig, och kan med svårigheter röra sig. Det röda svider och jag kan nog garantera att de inte sover speciellt skönt den natten, och kanske flera nätter framöver. Har du råkat ut för detta kan du säkert förstå min tanke om att vara väl insmort och inte exponera min kropp mer än nödvändigt. Jag vill kunna sova när det är dags för det nöjet.
Böda Camping
Jag såg på Böda Camping, ett program som går på någon reklamkanal, för en tid sedan. Där var det en sprätt, som tufft sa att han inte använder något solskydd. Han var i och för sig ganska brun, han blev inte röd som jag. Det tyder väl på att hans hud inte var så känslig för sol, som många andra. Men han utsätter sig ju för risken att drabbas av hudcancer, ändå. Om jag har uppfattat det hela rätt. Så även om du har en bra hud, den blir brun och inte är så känslig, så kan du ändå drabbas av hudcancer. Plocka med ett bra solskydd, och skydda dig, det är nog den bästa medicinen, mot att bli sjuk av solen. Om du drabbas, så är det inte skoj, jag lovar. För det första kan du ju knappast vistas i solen överhuvudtaget framöver, eller åtminstone på ganska lång tid framöver.
Njut av vädret
Jag säger till mig själv att njuta av vädret. Ibland regnar det, och det har ju den fördelen att jag inte drabbas av några hudskador. Jag kan slå mig ner på en uteservering och höra hur regnet skvalar, med en kopp kaffe. När solen skiner, kan jag trots allt sitta inne när den är som hetast, omkring lunch, för att sedan ta mig ut på eftermiddagen, och bättre njuta av den vackra färg som ofta skapas när solen går ner där borta i väster. Har du havet utanför så är det ibland som om solen fräser när den sjunker i havet. Vackert och njutbart. Så se till att njuta av vädret, det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder. Är vi utomlands, då ofta omkring medelhavet, så finns möjligheten att njuta av en kopp kaffe på något uteställe, och där ta del av stadens liv. Härligt.

UV-index och solskydd
Här är en regel som de allra flesta kan följa. Ju mer UV-index det är, ju högre solskydds faktor behöver du fr att skydda dig mot solen strålar. Och du skyddar dig så att din hud inte drabbas av skador. Och ju längre söderut i Europa du kommer, ju tidigare och ju högre är UV-Index. Här i Sverige brukar UV-index dyka upp förs i Maj och vara kvar över sommaren, kanske en bit in i september. Medan i Europa, i södra Europa kan det finnas kvar ändå in i oktober. Åker du till kanarieöarna på vintersemester, då ska du vara väldigt försiktig, i vart fall de första dagarna. Då har du som regel haft din kropp inpackad och skyddad. När du sedan kommer fram, så är det inte så smart och kasta alla kläder och bara springa ut i vattnet eller helt oskyddat exponera dig för solen. Ta med solskyddskräm och se till att kroppen får det skyddet, så slipper du med stor sannolikhet en massa obehag.
Leta goda platser med välbehag
Bara för att solen är stark i de sydliga länderna i Europa, så ska du absolut inte avstå från att resa dit. Vi skandinaver brukar kunna trivas väldigt bra där, om man undviker högsommar, så brukar det vara behagliga temperaturer, och en hel del sol. Så på med rätt solskydd, så kan även du trivas förträffligt. Och det kan ju hända att det kommer ett njutbart sommarregn. Då behöver du inte ha på dig solskydd. Det finns en annan taktik, också, som några av mina kompisar utnyttjade på en resa. De var förresten inte mina kompisar när jag åkte dit, vi träffades på plats. Nåväl.
Lev väl
Jag det kan man säga att de gjorde.Du befann sig utomhus då solen inte var uppe, på natten. Då festade de ordentligt, och återkom i den tillfälliga bostaden först när solen var på väg upp. När solen väl hade kommit upp så undvek dom solen, de sov hela den ljusa tiden. Sent på eftermiddagen, kom de till livs igen, då genom att förbereda aftonen och natten. Det var dusch, smink, klädval och vad som nu behövs för nattliga färder. Så försvann dom lagom tills jag tröttnade och somnade.Jag sov gott hela natten, de körde sitt tempo, och återkom framåt småtimmarna, så upprepas hela processen. De var vita när de kom, och var om möjligt än vitare när de åkte hem.
Skydda huden
Att skydda huden mot solstrålar är viktigt för att minska risken för solskador och hudcancer. Här är några tips på hur man kan skydda huden mot solstrålar:
- Använd solskyddsmedel: Applicera ett bredspektrum solskyddsmedel med minst SPF 30 på alla exponerade områden av huden minst 15-30 minuter innan du går ut i solen och återapplicera sedan varje 2-3 timmar, eller oftare om du svettas eller badar.
- Undvik stark sol mitt på dagen: Solen är som starkast mellan kl. 11 och 15, så det är bäst att undvika att vara i direkt solljus under den tiden.
- Använd skyddande kläder: Bär långärmade tröjor, byxor, hattar med bred brätte och solglasögon för att skydda din hud och ögon från solstrålar.
- Sök skugga: Sök skugga eller skapa din egen genom att sätta upp ett parasoll eller tält när du är i solen.
- Var försiktig i höglänta områden: Höga höjder kan öka risken för solskador, så var extra försiktig i höglänta områden eller på bergstoppar.
- Undvik solarium: Använd inte solarium eftersom det kan öka risken för hudcancer och andra solrelaterade skador.
- Kontrollera din hud: Ta regelbundna kontroller av din hud för att upptäcka eventuella förändringar eller misstänkta födelsemärken som kan vara tecken på hudcancer.
Genom att vidta dessa åtgärder kan du hjälpa till att skydda din hud mot skador orsakade av solens strålar och minska risken för hudcancer och andra solrelaterade sjukdomar.
Skapa behagliga stunder på stranden!
Här är några tips för att skapa behagliga stunder på stranden:
- Ta med tillräckligt med vatten och mat: Det är viktigt att hålla sig hydrerad när man är i solen, så se till att ta med tillräckligt med vatten. Ta också med några hälsosamma snacks eller måltider för att hålla dig mätt och nöjd under dagen.
- Använd solskyddsmedel: Använd ett högkvalitativt solskyddsmedel med minst SPF 30, och applicera det regelbundet för att skydda din hud mot skadliga UV-strålar.
- Skapa skugga: Om det inte finns naturlig skugga på stranden, ta med ett parasoll, tält eller andra skugga skapande föremål för att skydda dig från solen.
- Ta med en strandhandduk och bekväma stolar: Se till att ta med tillräckligt med strandhanddukar för att kunna ligga bekvämt på sanden och bekväma stolar för att sitta på.
- Ta med några underhållande föremål: Ta med en bok, tidskrifter, musik eller andra föremål som du gillar att sysselsätta dig med för att skapa en avslappnad och underhållande stund på stranden.
- Ta med en frisbee, volleyboll eller andra strandspel: Ta med några strandspel som du kan spela med vänner och familj för att skapa roliga och minnesvärda stunder på stranden.
- Ta hänsyn till strandens regler: Kontrollera strandens regler innan du åker dit, och följ dessa regler för att bidra till att skapa en säker och respektfull miljö för alla som besöker stranden.
Genom att använda dessa tips kan du skapa en bekväm, avslappnad och underhållande upplevelse på stranden. Tänk på att alltid vara uppmärksam på säkerheten, följa strandens regler och ha roligt!
Strandhäng
Att hänga på stranden kan vara en rolig och avslappnande aktivitet. Här är några tips för att göra strandhänget mer njutbart:
- Ta med allt du behöver: Se till att ta med allt du behöver för en dag på stranden, inklusive solskyddsmedel, vatten, snacks, handdukar och bekväma stolar eller sittunderlag.
- Använd solskyddsmedel: Använd ett högkvalitativt solskyddsmedel med minst SPF 30, och applicera det regelbundet för att skydda din hud mot skadliga UV-strålar.
- Skapa skugga: Om det inte finns naturlig skugga på stranden, ta med ett parasoll, tält eller andra skugga skapande föremål för att skydda dig från solen.
- Spela strandspel: Ta med frisbee, volleyboll eller andra strandspel för att ha roligt och aktivera dig själv och dina vänner på stranden.
- Ta med en bok eller tidning: Läs en bok eller tidning för att koppla av och njuta av lugnet på stranden.
- Simma eller bada: Svalka dig genom att simma eller bada i vattnet, men se till att du är säker och följer eventuella regler för badning på stranden.
- Ta hänsyn till andra besökare: Var hänsynsfull mot andra besökare på stranden genom att inte spela hög musik eller störa deras avkoppling.
- Stanna hydrerad: Se till att du dricker tillräckligt med vatten för att hålla dig hydrerad i solen.
- Tänk på miljön: Ta hand om stranden genom att plocka upp efter dig själv och inte lämna något skräp på stranden.
Genom att använda dessa tips kan du skapa en trevlig och avslappnande dag på stranden. Kom ihåg att alltid tänka på säkerheten och respektera andra besökare på stranden.
Vad behövs för att resa till stranden?
När du reser till en strand finns det några saker du bör ta med dig för att göra din vistelse bekväm och njutbar. Här är en lista med saker som du bör överväga att ta med:
- Solskyddsmedel: Använd ett högkvalitativt solskyddsmedel med minst SPF 30 för att skydda din hud mot skadliga UV-strålar.
- Badkläder: Ta med badkläder, handduk och eventuellt en ombytesoutfit.
- Skugga: Ta med ett parasoll, tält eller andra skugga skapande föremål för att skydda dig från solen.
- Mat och dryck: Ta med tillräckligt med vatten och hälsosamma snacks eller måltider för att hålla dig hydrerad och mätt under dagen.
- Strandutrustning: Ta med en strandväska, strandhanddukar, bekväma stolar eller sittunderlag, och eventuellt några strandspel som frisbee eller volleyboll.
- Kamera: Ta med en kamera för att ta bilder av landskapet och skapa minnen.
- Mediciner: Ta med eventuella mediciner som du kan behöva under resan.
- Plånbok och ID-handlingar: Ta med din plånbok och ID-handlingar för att köpa mat och dryck på stranden eller resa till och från stranden.
- Miljövänliga alternativ: Tänk på att ta med miljövänliga alternativ som vattenflaskor som kan fyllas på och återanvändbara matsäckar för att minska avfall.
Dessa saker kan hjälpa dig att ha en bekväm och njutbar dag på stranden. Kom ihåg att alltid vara uppmärksam på säkerheten och ta hänsyn till andra besökare på stranden.
Vilken strand ska jag välja? Sandstrand eller klippor?
Valet mellan en sandstrand och en klippstrand beror på personliga preferenser och vad du letar efter i en strandupplevelse.
En sandstrand kan vara mer bekväm och tillgänglig för solbad och simning. Sanden kan också vara trevlig att gå på och lättare att bygga sandslott på. Det finns vanligtvis mer plats på en sandstrand för solstolar, parasoll och strandspel. Om du vill ha en klassisk strandupplevelse med sol, sand och bad är en sandstrand ett bra val.
En klippstrand kan vara mer avskild och ge en mer avskild känsla. Klippor kan också erbjuda en naturskön utsikt och möjligheter för utforskning av grottor och naturliga pooler. Om du vill ha en mer äventyrlig och avkopplande upplevelse där du kan njuta av naturen och en unik landskapsvy kan en klippstrand vara det bästa valet.
Tänk på att både sandstränder och klippstränder kan ha sina egna fördelar och nackdelar beroende på faktorer som säkerhet, tillgänglighet och klimatförhållanden. Oavsett vilket alternativ du väljer, se till att du gör din forskning och tar hänsyn till alla nödvändiga faktorer som kan påverka din strandupplevelse.