Solskydd 5 – 2 – 1

Solskydd
Solkräm

Använder du solskydd? Det är vår, åtminstone snart, och det är dags att se över vilket solskydd du har där hemma. Om du börjar slarva med solskyddet i maj och några månader framåt, så kan du utveckla skador på din hud. Även om du har en ganska okänslig hud. För oss som blir röda så fort trafikljuset slår om till grönt, vi har nog laddat på med en ordentlig arsenal av solkräm, så att vi står oss hela sommaren. Jag vet väl inget värre än att man är ute i solen, en ordentlig stund, och sedan när natten kommer så är det i stort omöjligt att sova. Då vet man att det blev lite väl mycket sol under dagen och att man med stor sannolikhet messade solskyddet i form av någon bra solkräm.

Solskydd
Solskydd

Använd solkräm

Solkräm är en viktig produkt för att skydda huden mot skadliga UV-strålar från solen. Det är viktigt att använda solkräm på exponerade hudområden, särskilt under sommarmånaderna och vid aktiviteter som involverar långvarig exponering för solen. Här är några viktiga saker att tänka på när man använder solkräm:

 1. Använd en tillräcklig mängd: Det är viktigt att använda tillräckligt med solkräm för att skydda huden. Generellt sett bör man använda en mängd på cirka en tesked för varje kroppsdel som ska skyddas.
 2. Applicera solkrämen regelbundet: Solkräm bör appliceras regelbundet, särskilt om man svettas eller badar. Många solkrämer är vattenbeständiga, men man bör ändå applicera ny solkräm efter bad eller svettning.
 3. Välj en solkräm med högt skyddsfaktor: Det är viktigt att välja en solkräm med hög skyddsfaktor (SPF) för att ge ett tillräckligt skydd mot solens strålar. En solkräm med SPF 30 eller högre rekommenderas.
 4. Skydda huden på andra sätt: Solkräm är en viktig del av solskydd, men det är också viktigt att skydda huden på andra sätt, såsom genom att bära kläder som täcker huden och att använda en solhatt.
 5. Använd solkräm året runt: Även om solkräm är särskilt viktigt under sommarmånaderna, bör man använda solkräm året runt för att skydda huden mot skadliga UV-strålar.

Sammanfattningsvis är solkräm en viktig produkt för att skydda huden mot skadliga UV-strålar från solen. Genom att använda solkräm regelbundet, välja en hög SPF och skydda huden på andra sätt, kan man hjälpa till att minimera risken för hudskador och hudcancer.

Solskydd
Solskydd

Kan solkräm ge solskydd?

Ja, solkräm kan ge solskydd genom att hindra skadliga UV-strålar från att tränga in i huden och orsaka skador. När man utsätts för solen, utsätts huden för två typer av UV-strålar: UVA och UVB. UVB-strålar är ansvariga för solbränna och kan också orsaka hudcancer. UVA-strålar tränger djupare in i huden och kan också orsaka hudskador och hudcancer.

Solkräm fungerar genom att använda kemiska eller fysikaliska solskyddsmedel för att blockera UV-strålarna från att tränga in i huden. Kemiska solskyddsmedel absorberar UV-strålarna innan de når huden, medan fysikaliska solskyddsmedel reflekterar UV-strålarna bort från huden.

Solkräm är tillgängligt i olika SPF-nivåer, vilket indikerar nivån av skydd som solkrämen ger mot UVB-strålar. En högre SPF-nivå innebär högre skydd mot UVB-strålar.

Det är viktigt att välja en solkräm med ett brett spektrum av solskydd, vilket innebär att solkrämen skyddar mot både UVA- och UVB-strålar. Det är också viktigt att välja en solkräm som är vattenbeständig om man kommer att bada eller svettas, eftersom vatten kan minska effektiviteten av solkrämen.

Det är dock viktigt att notera att solkräm inte ger fullständigt skydd mot solen. Solkräm minskar risken för skador från UV-strålar, men man bör fortfarande skydda huden genom att använda solhattar och kläder som täcker huden, undvika att vistas i solen under de starkaste timmarna på dagen och söka skugga när det är möjligt.

I slutändan kan solkräm ge solskydd genom att hindra skadliga UV-strålar från att tränga in i huden. Genom att välja en solkräm med brett spektrum av solskydd, använda en hög SPF-nivå och applicera solkrämen regelbundet, kan man hjälpa till att minimera risken för hudskador och hudcancer som orsakas av solens strålar.

Solskydd
Solskydd

Har vi i Sverige skadliga UV-strålning från solen?

Ja, Sverige har skadliga UV-strålar från solen som kan orsaka hudskador och öka risken för hudcancer. Även om Sverige ligger relativt långt norrut, kan UV-strålarna från solen fortfarande vara starka, särskilt under sommarmånaderna.

UV-strålarna från solen är uppdelade i tre olika kategorier: UVA, UVB och UVC. UVC-strålar absorberas av atmosfären och når inte jordytan. UVA-strålar tränger djupt in i huden och kan orsaka hudskador och hudcancer. UVB-strålar är den primära orsaken till solbränna och kan också orsaka hudskador och hudcancer.

I Sverige är UVB-strålarna starkast under sommarmånaderna, från april till september, särskilt under de starkaste timmarna på dagen mellan 11 och 15. UVB-strålarna minskar under höst- och vintermånaderna, men UVA-strålarna är fortfarande närvarande året runt och kan orsaka skador på huden.

Det är därför viktigt att skydda huden mot UV-strålar genom att använda solkräm med hög SPF, bära solhattar och kläder som täcker huden, undvika att vistas i solen under de starkaste timmarna på dagen och söka skugga när det är möjligt.

Det är också viktigt att notera att personer med ljus hy, särskilt personer med blonda eller rödlätta hår och personer med många leverfläckar, löper större risk att drabbas av hudskador och hudcancer från UV-strålning. Äldre personer och personer som tar mediciner som ökar känsligheten för UV-strålning löper också ökad risk.

I slutändan är det viktigt att ta skydd mot UV-strålning från solen, även i Sverige. Genom att ta enkla försiktighetsåtgärder som att använda solkräm med hög SPF, bära skyddande kläder och söka skugga när det är möjligt, kan man hjälpa till att minimera risken för hudskador och hudcancer.

Solskydd
Solskydd

Vilket solskydd ska jag använda vid torr hud?

När man väljer solskydd för torr hud bör man leta efter en solkräm som är extra fuktgivande och återfuktande, eftersom torr hud kan bli lättare irriterad av solskydd som torkar ut huden. Här är några tips på vad man ska leta efter i solskydd för torr hud:

 1. Välj en solkräm med hög SPF: SPF indikerar nivån av skydd som solkrämen ger mot UVB-strålar. En högre SPF ger ett högre skydd mot UV-strålar, vilket är särskilt viktigt för personer med torr hud, eftersom torr hud kan vara mer mottaglig för solskador.
 2. Let efter en solkräm som innehåller fuktgivande ingredienser: När man väljer solskydd för torr hud, bör man leta efter en solkräm som innehåller fuktgivande ingredienser, såsom glycerin eller hyaluronsyra, som kan hjälpa till att återfukta huden och skydda den mot uttorkning.
 3. Undvik solskydd med alkohol: Alkohol är en vanlig ingrediens i många solskyddsmedel, men det kan också torka ut huden och orsaka irritation. När man väljer solskydd för torr hud, bör man leta efter produkter som är fria från alkohol eller har en mycket låg alkoholhalt.
 4. Använd solskydd som är lätt att applicera: När man har torr hud kan det vara svårt att applicera tjocka, krämiga solskyddsmedel som kan kännas kladdiga och obehagliga på huden. Let efter solskydd som är lätta att applicera och som inte lämnar en fet eller kladdig yta på huden.
 5. Använd en solskyddsmedel som passar din hudtyp: Det är viktigt att välja en solskyddsmedel som passar din hudtyp, oavsett om du har torr, fet eller normal hud. Personer med torr hud kan också ha andra hudproblem, såsom eksem eller psoriasis, som kan kräva en specifik typ av solskydd.

Sammanfattningsvis bör man välja en solkräm med hög SPF, som innehåller fuktgivande ingredienser, undvika solskydd med alkohol, använda lätt applicerbara produkter och välja en produkt som passar ens specifika hudtyp när man söker efter solskydd för torr hud.

Solskydd
Solskydd

Kan solkräm vara återfuktande?

Ja, solkräm kan vara återfuktande eftersom många solskyddsmedel innehåller fuktgivande ingredienser som kan hjälpa till att återfukta och skydda huden mot uttorkning. Torr hud kan bli lättirriterad av solskyddsmedel som innehåller ingredienser som torkar ut huden. Här är några fuktgivande ingredienser som ofta används i solkräm:

 1. Glycerin: Glycerin är en naturlig fuktgivande ingrediens som hjälper till att bevara hudens fuktighet genom att dra till sig vatten och låsa in det i huden. Glycerin används ofta i solskyddsmedel för att återfukta huden och skydda den mot uttorkning.
 2. Hyaluronsyra: Hyaluronsyra är en annan naturlig fuktgivande ingrediens som finns naturligt i huden. Hyaluronsyra hjälper till att bevara hudens fuktighet genom att binda vatten i huden. Många solskyddsmedel innehåller hyaluronsyra för att hjälpa till att återfukta huden.
 3. Aloe vera: Aloe vera är en naturlig fuktgivande ingrediens som har lugnande och återfuktande egenskaper. Aloe vera används ofta i solskyddsmedel för att skydda huden mot uttorkning och för att lindra rodnad och irritation.
 4. Vitamin E: Vitamin E är en antioxidant som hjälper till att skydda huden mot skador från fria radikaler. Det fungerar också som en fuktgivande ingrediens genom att hjälpa till att bevara hudens fuktighet och skydda den mot uttorkning.

Genom att välja en solkräm som innehåller fuktgivande ingredienser kan man hjälpa till att återfukta huden och skydda den mot uttorkning under soliga dagar. Det är dock viktigt att notera att solkräm inte ska ersätta en återfuktande kräm eller lotion som används regelbundet för att återfukta torr hud. Genom att använda både solkräm och återfuktande kräm kan man hjälpa till att hålla huden frisk och skyddad mot uttorkning.

Är solkräm bra för fet hud?

Ja, solkräm är bra för fet hud eftersom det kan hjälpa till att skydda huden mot solens skadliga UV-strålar och minska risken för solskador och hudcancer. Många personer med fet hud kan dock vara rädda för att använda solkräm, eftersom de tror att det kan orsaka mer oljig hud och pormaskar. Men det finns vissa solskyddsmedel som är särskilt utformade för personer med fet hud, och genom att välja rätt produkt kan man undvika överdriven oljighet och pormaskar.

Här är några tips på vad man ska leta efter i solkräm för fet hud:

 1. Välj en oljefri solkräm: Oljefria solskyddsmedel är speciellt utformade för personer med fet hud eftersom de inte innehåller oljor som kan göra huden mer oljig. Oljefria solskyddsmedel absorberas snabbt in i huden och lämnar ingen fet eller kladdig yta.
 2. Välj en solkräm med hög SPF: Personer med fet hud kan ha en tendens att överdriva användningen av solskydd för att minska risken för solskador, men det är viktigt att välja en solkräm med hög SPF för att skydda huden mot UV-strålar utan att överdriva användningen av solskydd.
 3. Välj en lätt formel: När man har fet hud kan det kännas obekvämt att applicera tjocka, krämiga solskyddsmedel som kan kännas kladdiga och obehagliga på huden. Let efter solskydd som har en lätt formel som lätt absorberas av huden.
 4. Undvik solskydd med komedogena ingredienser: Komedogena ingredienser är ingredienser som kan täppa till porerna och orsaka pormaskar. När man väljer solkräm för fet hud bör man undvika produkter som innehåller dessa ingredienser, särskilt om man har en tendens att utveckla pormaskar.

Sammanfattningsvis är solkräm bra för fet hud eftersom det kan hjälpa till att skydda huden mot solens skadliga UV-strålar. Genom att välja en oljefri solkräm med hög SPF, en lätt formel och undvika komedogena ingredienser kan man undvika överdriven oljighet och pormaskar och hålla huden frisk och skyddad.

Lämna ett svar