Sofia – Bulgariens huvudstad – En stad du kommer att gilla.

Sofia – Bulgariens huvudstad, här finns både kultur och upplevelser. Det kan knappast bli bättre, det man saknar, enligt min åsikt, är matupplevelser. Det blir mycket Italienskt, som vanligt på Balkan, men även en hel del kött i olika grytor, med en simmig sås till.

Sofia centrum - Vitosha BL
Sofia centrum – Vitosha BL

Sofias centrum är promenadvänligtJa, nu kanske jag överdriver, det är en hel del trafik. Men med promenadvänligt menar jag att man enkelt promenerar till de olika sevärdheterna. Det är egentligen bara samlingsplatsen för de gamla kommunistiska statyerna. Som ligger lite avlägset, det tar omkring tjugo minuter att ta sig dit till fots.

Från vårt hotell, Best Western, tar vi en kort promenad, kanske hundra meter, innan vi tar vänster i sjuhundra meter. Därefter höger, då når vi stadens stora hjärta, gågatan Vitosha BL. Här finns alla uteserveringar, nattklubbar och allt du behöver. Det är också här du ser en massa uppträdanden av människor, som på ett eller annat sätt inte har någon annan försörjning. Det spelas, jongleras, eller ibland inget annat än att tigga. Uppträdanden kan vara ganska kul att se på, men bakgrunden blir skrämmande, de måste kämpa för att överleva. Jag känner inte till socialtjänsten i Bulgarien, men min förutfattade mening är att det inte är så mycket bevänt med den.

Vattenspel framför kulturhuset i Sofia, Bulgarien
Vattenspelet i Yuzhen Park, framför kulturhuset

Vitosha BL och vidare


Fortsätter du hela gågatan fram, så kommer du snart till den gigantiska parken “Yuzhen Park”. Den finns inte bara på andra sidan den gatan. Den fortsätter långt bort. Parkerna i Sofia utgör för många ett andra vardagsrum under vår, sommar och höst. Det är ofta här livet utspelar sig, inte bara för uteliggare, utan för många “vanliga” människor.

Sofia har, liksom många andra storstäder stora miljöproblem. Här försöker man lösa detta genom att plantera massor av träd på alla tvärgator i staden, samt behålla de gigantiska parkerna. I den första delen av Yuzhen Park finner du Nationalplatsen för kultur. En stor byggnad som innehåller massor av kultur. Framför byggnaden finns ett vackert vattenspel, med en hel del fontäner, står du för nära och det är fel vind, så kan du få duscha gratis.

Alexander Navskis katedral i Sofia


I stället för att svänga till höger till gågatan fortsätter du rakt fram, och här dyker det upp ett antal intressanta byggnader. Den första blir i första korsningen, nämligen stadens skyddshelgon, påpassligt nog namngiven som Sofia. Hon sitter där högt upp på sin piedestal och blickar framåt, och ger välsignelse åt staden. Lite längre fram stöter du på Alexander Navski och hans katedral.

Själv sitter generalen på häst på en staty framför och blickar ut över sin gåva, en gåva som det bulgariska folket skapade som minne av hans och hans 200 000 ryska och bulgariska soldater. Som dödades i frihetskampen mot det osmanska riket. Katedralen byggdes mellan 1882 och 1912. Det rysk-turkiska kriget hölls mellan 1877 och 1878, det som resulterade i minst 200 000 döda, bara på den ryska sidan. Hur många ur motståndarna som dödades framgår icke.

Alexander-Nevski-katedralen
Alexander Nevski katedralen i Sofia

Parken framför Nationalteatern


Är du i Sofia en söndag, ska du definitivt ta dig till parken som ligger framför Nationalteatern. Här kan du hoppa in och dansa bulgarisk folkdans, oavsett om du kan eller ej, du lär dig snabbt. Varje söndag klockan 17.00 sätter man igång. Har du tur kommer du en söndag då lokalbefolkningen klätt upp sig i sina vackra folkdräkter. Det är ett fint skådespel, som dessutom är helt gratis, bara spontant.

Var kommer stadens namn ifrån?Det är många som tror att statyn om stadens skyddshelgon Sofia är grunden till stadens namn, men så är det icke. I stället är det katedralen St Sofia, som lägger långt i den östra delen av staden uppe på en liten kulle. Det var det första romarna såg när de kom från Konstantinopel, som då var ÖstRoms huvudstad. Man började kalla den här platsen för katedralen av Sofia, men det blev alldeles för långt, så det blev bara kort och gott Sofia. Då hette staden Serdica. Sofia kommer från grekiskan och betyder Visdom.

St Sofia - katedralen som gav huvudstaden sitt namn.
St Sofia – Katedralen som gav huvudstaden sitt namn.

Ta dig hit

Till Sofia kan du ta dig på många sätt. Tåg eller flyg fungerar bra. Vi tog bilen, och du ser på vår blogg om bilkörning i Europa, vilka trafikregler det är som gäller. Vill du lära känna staden lite mera, så ska du givetvis följa med på en guidad tur i staden. Det finns ett gäng som bjuder på er gratis tur. På slutet lägger du en summa, som du tycker passar. De finns på en del språk, bland annat engelska, spanska och franska.

Läsa mera om Sofia

På vår webplats om Europa, destinationeuropa.eu, så finner du givetvis mera info om Sofia. Klicka på länken, så hamnar du rätt med en gång.

4 svar på “Sofia – Bulgariens huvudstad – En stad du kommer att gilla.”

  1. Pingback: Lagar i Europa - 01

  2. Pingback: Seniorresa på Donau - 01 - Utmärkt

  3. Pingback: Sofia - Bulgarien - 01 - Känd

  4. Pingback: Sofia - Bulgariens huvudstad - 03 - underbar

Lämna ett svar