3 – 1  Seniorresa

Publicerat den av
Seniorresa - på promenad i parken
Seniorresa – på promenad i parken

En seniorresa är en resa som är speciellt utformad för äldre resenärer, vanligtvis personer över 50 eller 60 år. Dessa resor kan omfatta allt från rundturer i historiska städer till avkopplande strandsemestrar och äventyrsresor. Du kan uppleva skönhet på din seniorresa, ibland en vacker byggnad, kanske en vacker människa, eller en park. På seniorresa kan det mesta hända.

Seniorresor är ofta utformade för att tillgodose de speciella behoven hos äldre resenärer. Till exempel kan de inkludera hotell med tillgänglighet och bekvämligheter som hissar, rullstolsramper och handikappvänliga badrum. Resorna kan också ha ett mer avslappnat tempo och mindre krävande aktiviteter, så att resenärerna kan njuta av semestern utan stress och ansträngning.

Det finns många företag som specialiserar sig på att arrangera seniorresor och som kan hjälpa till att välja den bästa resan för dina behov. Om du planerar en seniorresa, se till att ta hänsyn till dina fysiska förmågor, eventuella medicinska behov och personliga preferenser när du väljer en resa som passar dig.

Seniorresa
Seniorresa

Seniorresa – Utmärkt för äldre

En seniorresa kan vara en utmärkt upplevelse för äldre personer på många sätt. Här är några anledningar till varför en seniorresa kan vara en bra idé:

 1. Social interaktion: Att resa med andra kan ge möjlighet till social interaktion och nya relationer, vilket kan vara särskilt viktigt för äldre personer som kan känna sig isolerade eller ensamma.
 2. Mental stimulans: Att resa kan också ge mental stimulans genom att upptäcka nya platser och kulturer, vilket kan bidra till att hålla hjärnan aktiv och skärpa minnet.
 3. Fysisk aktivitet: En seniorresa kan också erbjuda möjlighet till fysisk aktivitet genom att utforska nya platser till fots eller med andra transportmedel, vilket kan vara fördelaktigt för hälsan.
 4. Avkoppling: En seniorresa kan också ge möjlighet till avkoppling från vardagens rutiner och stress, vilket kan vara särskilt viktigt för äldre personer som kan ha mer begränsade möjligheter att resa.
 5. Säkerhet: Många researrangörer som specialiserar sig på seniorresor har utvecklat program och tjänster som tar hänsyn till äldre personers specifika behov och hälsotillstånd. Detta kan bidra till att göra resan så trygg och bekväm som möjligt.

Det finns många olika typer av seniorresor, från kryssningar och rundturer i Europa till avkopplande resor till exotiska destinationer. Oavsett vilken typ av resa du väljer, är det viktigt att överväga dina specifika behov och hälsotillstånd och välja en resa som är lämplig för dig.

Seniorresa bjuder på vyer
Seniorresa bjuder på vyer

Resa som senior

Att resa som senior kan vara en spännande och givande upplevelse. Här är några tips och råd för att göra resan så smidig och bekväm som möjligt:

 1. Planera i förväg: Det är viktigt att planera resan i förväg och ta hänsyn till dina specifika behov och hälsotillstånd. Detta kan inkludera att välja lämpliga resmål, transport och logi, samt att kontrollera att du har alla nödvändiga mediciner och sjukvårdsupplysningar.
 2. Ta det lugnt: Det är viktigt att ta det lugnt och inte överanstränga dig på resan. Se till att ha tillräckligt med tid för att vila och återhämta dig mellan aktiviteter och sevärdheter.
 3. Använd bekväma kläder och skor: Se till att ha bekväma kläder och skor som passar för resans olika aktiviteter och klimat.
 4. Packa smart: Det är viktigt att packa smart och inte ta med för mycket bagage. Se till att packa lätt och användbara saker som kan hjälpa till att lindra smärta eller obehag, till exempel en nackkudde eller ryggstöd.
 5. Ta hand om din hälsa: Se till att ta hand om din hälsa under resan genom att dricka tillräckligt med vatten, äta hälsosamt och ta mediciner och vitaminer regelbundet.
 6. Res med sällskap: Att resa med vänner, familj eller en grupp kan ge extra stöd och social interaktion under resan. Det kan också vara tryggare att resa med andra om du har hälsoproblem eller andra behov.
 7. Var flexibel: Var flexibel och anpassa dig till oväntade händelser och ändringar i reseplanerna. Detta kan bidra till att minska stress och oro under resan.

Att resa som senior kan vara en fantastisk upplevelse om du planerar i förväg och tar hand om din hälsa och välbefinnande under resan. Se till att överväga dina specifika behov och ta det lugnt för att få ut så mycket som möjligt av resan.

Seniorresa med godsaker
Seniorresa med godsaker

Bussresa som senior

En bussresa kan vara en bra alternativ för seniorer som vill resa bekvämt och avslappnat. Här är några fördelar med att välja en bussresa som senior:

 1. Komfort och bekvämlighet: Bussar som används för seniorresor är ofta utrustade med bekväma säten, luftkonditionering, toaletter, Wi-Fi och andra bekvämligheter som kan göra resan mer bekväm och bekväm.
 2. Social interaktion: Att resa med andra kan ge möjlighet till social interaktion och nya relationer, vilket kan vara särskilt viktigt för äldre personer som kan känna sig isolerade eller ensamma.
 3. Fysisk aktivitet: En bussresa kan också erbjuda möjlighet till fysisk aktivitet genom att utforska nya platser till fots eller med andra transportmedel, vilket kan vara fördelaktigt för hälsan.
 4. Tillgänglighet: Bussar är ofta mer tillgängliga än andra transportmedel, vilket kan vara en fördel för äldre personer med begränsad rörlighet eller funktionshinder.
 5. Trygghet: Många researrangörer som specialiserar sig på seniorresor har utvecklat program och tjänster som tar hänsyn till äldre personers specifika behov och hälsotillstånd. Detta kan bidra till att göra resan så trygg och bekväm som möjligt.

När du väljer en bussresa som senior är det viktigt att överväga dina specifika behov och hälsotillstånd. Det kan också vara fördelaktigt att välja en researrangör som specialiserar sig på seniorresor, eftersom de ofta har mer erfarenhet och kunskap om att ta hand om äldre personer. Se också till att välja en resa som passar din budget och intressen.

Seniorresa med gratis underhållning
Seniorresa med gratis underhållning

Resa med tåg som senior!

Att resa med tåg som senior kan vara en spännande och avkopplande upplevelse. Här är några fördelar med att välja att resa med tåg:

 1. Komfort och bekvämlighet: Tågresor är ofta utrustade med bekväma säten, toaletter och tillräckligt med utrymme för att sträcka ut och röra på sig under resan. Det finns också möjlighet att köpa mat och dryck på tåget, vilket kan göra resan ännu mer bekväm.
 2. Utsikt och naturupplevelse: Att resa med tåg ger möjlighet att uppleva vackra vyer och landskap längs vägen. Det är också ett bra sätt att uppleva naturen och se sevärdheter som kanske inte är tillgängliga med andra transportmedel.
 3. Miljövänligt: Tågresor är ett miljövänligt alternativ till flyg- eller bilresor och kan bidra till att minska ditt koldioxidavtryck.
 4. Social interaktion: Att resa med andra på tåg kan ge möjlighet till social interaktion och nya relationer, vilket kan vara särskilt viktigt för äldre personer som kan känna sig isolerade eller ensamma.
 5. Säkerhet: Tågresor är vanligtvis säkra och har en lägre olycksrisk än andra transportmedel.

När du väljer att resa med tåg som senior är det viktigt att överväga dina specifika behov och hälsotillstånd. Om du har hälsoproblem eller funktionshinder kan du behöva extra stöd och assistans under resan. Tågresor kan också vara mer ansträngande för äldre personer med begränsad rörlighet eller stora mängder bagage, så det är viktigt att välja en resa som passar din nivå av rörlighet och bekvämlighet.

Det kan också vara fördelaktigt att välja tågresor som är specialiserade på seniorresor eller som har särskilda program och tjänster som tar hänsyn till äldre personers specifika behov och hälsotillstånd.

Seniorresa med godsaker
Seniorresa med godsaker

Att resa med bil som senior

Till skillnad mot både buss och tåg, så är bilen det färdmedel som ger dig absolu mest frihet. Till nackdelarna hör dock att du måste köra själv, eller åtminstone någon ur sällskapet måste köra. Och nere i Europa kör man ganska tufft, och fort. Ska du ge dig ut på en bilresa så måste du vara en van bilförare, och du måste kunna hantera relativt höga farter, i vart fall så länge du trafikerade motorvägar. Men du är ju senior, och då har du skaffat dig lite livserfarenhet. Du vet att du upplever mest om du tar dig fram på småvägar. Det är bra ur flera synvinklar. Dels får du uppleva betydligt mera, dels är hastigheten ofta betydlig lägre och behagligare, även om det finns idioter även här. Du hinner upptäcka saker som du vill se närmare på, kör du på motorvägen inser du vid nästa avfart att du kanske skulle varit av på förra avfarten för att kunna upptäcka det man skyltade om.

Seniorresa med buss
Seniorresa med buss

Med bilen i Europa

Är du senior så har du ganska gott om tid. Det enda du behöver passa är kanske julafton, där du vill vara med barnbarnen och kanske blir utsedd som tomte. Annars är det kanske inte så mycket som du måste göra hemma. Du kan resa och stanna hur mycket du vill. Ett perfekt sätt att resa om du frågar mig. Du kanske skaffar dig en liten van eller plåtis, det vill säga en mindre husbil, som alla kan få köra. Och i stället för att stressa iväg till något resmål, så tar ni det lugnt, och bara glider fram, ni stannar där ni vill, och upplever. Trivs ni stanna längre, trivs ni inte, åk vidare. Det är ett ultimat sätt att resa enligt min åsikt. Du kan resa på nästan samma sätt om du åker tåg eller buss. Det krävs lite mera planering, men filosofin kan vara den samma. Numera finns det underbara små hostels, där man kan, för en relativt låg kostnad, krypa in en natt. Nackdelen är att du inte kan laga till din egna mat, utan måste gå ut och äta, något som tär ganska ordentligt på reskassan. Kör du van eller plåtis, så kan du enkelt ha med dig ett litet kök, och eller en grill, och laga din egna mat. 

Seniorresa - härlig dekoration
Seniorresa – härlig dekoration

Grilla på resan

Att grilla på resan kan vara en rolig och läcker upplevelse. Här är några tips för att grilla på resan:

 1. Planera i förväg: Se till att planera för matlagning och grillning på resan. Ta reda på om det finns grillplatser eller om det är tillåtet att grilla på din destination. Ta med en grill och de nödvändiga verktygen för matlagning och grillning, inklusive tändvätska, tändstickor, grilltänger, stekspade, grytlappar och eventuellt en grillvante.
 2. Välj lämpliga livsmedel: Välj livsmedel som passar för grillning och som håller sig färska på resan, såsom kött, fisk, grönsaker, korv och marshmallows för efterrätt. Förvara livsmedlen i en kylväska med is eller en kylbox för att hålla dem färska och säkra under resan.
 3. Använd säkra grillmetoder: Se till att använda säkra grillmetoder när du lagar mat på resan. Placera grillen på en plan yta och bort från brännbart material. Se till att ha tillräckligt med tändvätska och använd endast godkända grillvätskor. Använd grilltänger eller handskar för att hantera varma grillar och livsmedel.
 4. Håll maten varm: När maten är klar, se till att hålla den varm genom att placera den på en tallrik täckt med aluminiumfolie eller en varmhållningskudde. Detta kan hjälpa till att hålla maten färsk och varm tills den är redo att serveras.
 5. Städa upp efteråt: Se till att städa upp grillplatsen efter att du har använt den. Släck grillen helt och låt den svalna innan du rengör den. Släng askan på ett säkert ställe och ta hand om soporna på ett ansvarsfullt sätt.

Att grilla på resan kan vara en kul och läcker upplevelse om du planerar i förväg och använder säkra grillmetoder. Se till att välja lämpliga livsmedel och hålla dem färska och säkra under resan. Kom ihåg att städa upp efteråt för att lämna grillplatsen ren och säker.

Att grilla på resan, då främst när du kör egen bil, kan göra ganska stora besparingar i reskassan, pengar som du kan använda på annat sätt. En gasolflaska behöver du ha med dig. Lär dig hur du ska hantera denna gasolflaska. I en del länder måste du ha en dekal som visar att du har gasol i bilen. 


Seniorresa - Ibland går det inte bra.
Seniorresa – Ibland går det inte bra.

Grilla på bilresan piggar upp.

För egen del gillar jag verkligen att grilla. Och kör man i de stora billänderna, till exempel Tyskland, så har man väldigt fina rastplatser där man lugnt kan ställa upp en portabel grill som går på gasol. Visst kan man plocka med grillkol, men då finns det en del efterarbete kvar när man är klar. Kolen måste man placera där det fungerar med brännbart, sådant slipper man med gasol. Jag föredrar gasol, som du förstår. I Många länder är det förbjudet att ta med sig mat in i landet. Kolla med de länder dit du ska köra, så att du nu inte blir stoppad vid gränsen och får en massa böter för att du försöker smuggla. Det är ju tyvärr så det räknas när man försöker föra in varor olagligt. 

Seniorresa
Seniorresa

Grilla på resan?

Ofta har du ingen möjlighet att grilla där du bor, ja såvida du inte kör van eller plåtis, och ställer dig på en campingplats. Där är det kutym att grilla, du har väl sett på Böda på någon reklamkanal. Där plockas alla grillar fram vid sextiden, och hela böda dränks i grillrök. Sedan äter man grillat hela kvällen, då ofta tillsammans med någon alkohol, ö eller vin i första hand.

Att grilla på resan kan vara en rolig och smakfull aktivitet. Här är några tips för att grilla på resan:

 1. Välj rätt grill: Beroende på var du ska resa och hur mycket utrustning du vill ta med dig, kan du välja mellan en bärbar gasolgrill, en engångsgrill eller en liten kolgrill. Tänk på att vissa platser kanske inte tillåter användning av öppen eld, så kontrollera reglerna på förhand.
 2. Förbered maten i förväg: Skär upp köttet i bitar eller marinera det i förväg för att spara tid på plats. Tänk också på att förvara maten på ett hygieniskt sätt för att undvika korskontamination.
 3. Ta med tillbehör: För att göra grillningen mer bekväm kan du ta med dig grillredskap, tänger, skärbräda, kniv, tallrikar och bestick. Du kan också ta med dig en kylväska för att förvara mat och dryck.
 4. Välj en säker plats: Se till att placera grillen på en stabil yta, borta från brandfarliga material och i en säker avstånd från tält eller annan utrustning. Kontrollera också vindriktningen för att undvika rök och stekos.
 5. Städa upp efteråt: Glöm inte att släcka grillen ordentligt och rengöra den efter användning. Lämna platsen som du fann den och ta hand om ditt avfall på ett miljövänligt sätt.

Genom att planera i förväg och ta hänsyn till säkerhet och hygien kan du njuta av en lyckad grillning på resan.

Seniorresa
Seniorresa

Vilken grill ska du använda?

För egen del föredrar jag numera gasolgrill. Det går snabbt att komma igång och jag har enklare att reglera värmen. Kolgrill i all ära, men det är betydligt mekkigare att hålla på med. Kolen ska fram och det ska man få fyr på, kanske med hjälp av någon tändvätska, eller annat som brinner bra. Det tar en bra stund innan grillen är så pass varm att man kan börja grilla. Och jag har svårt att reglera värmen. Jag kan visserligen flytta det jag grillar, men det ska göras. Vissa säger att kolgrillat smakar bättre, jag kan inte påstå att jag känner någon skillnad. 

Seniorresa
Seniorresa

Tillbehören är viktiga

På själva grillen lagar du till det viktiga som då ofta är kött och grönsaker. Men du kan behöva en god sås. Är du duktig kan du slå ihop en BEA. Det går ganska enkelt, plocka i grejerna i en kastrull och vispa. Värm smöret och låt det svalna lite, som du senare kan droppa i såsen. Till slut så har du en alldeles underbar sås, som du dessutom kan krydda med tomatpure, så får du en annan typ av sås. Passar utmärkt till grillat. Man kan säkert fixa en god rödvinssås, eller bara en mysig grillsås, eller barbequesås. Det finns många varianter, och alla piggar upp den mat som du grillar. Var inte rädd för att prova olika saker. Det kan ju vara gott.

Seniorresa
Seniorresa