Senior – Tåg i Europa – Utmärkt – 01

Senior – Tåg i Europa. Nu har vi båda hamnat på 65+. När det tidigare var dags att planera resan i Europa, var det ganska enkelt. Boka biljetter på lite färjor, och hotell. Öppna bilens baklucka och lägga i allt man trodde sig behöva. Det visade sig att 80% aldrig rördes, utan bara låg i bilen och tog plats. Nu gjorde det inte så väldigt mycket, det låg trots allt inte i vägen. Det vi använde hamnade överst, åtminstone efter ett tag. Vill du läsa om dessa resor, så har vi en blogg om hur det är att köra bil i Europa.

Byter färdsätt, bil mot tåg. Senior – Tåg i EuropaJag känner att jag nog inte ska köra i Europa längre. Allt går så hiskeligt snabbt, inte för att jag har något problem. Jag skulle tro att min reaktionsförmåga sjunker. Då är det bättre att kliva ombord på ett tåg, slå dig ner vid fönstret ch titta ut. Kanske till och med beställa in ett glas vin och njuta av Europa. Det gick ju inte när vi hade bilen med oss. Nu fanns det å andra sidan massor av andra fördelar med bilen. Man kunde smyga in på någon fransk vingård, smaka av och ta med sig någon låda hem. Det kan jag göra även när jag åker tåg, men jag ska bära det hela vägen hem. Vin är tungt.

Största skillnaden, lär mig packa.


Nu kommer det att bli kaxigt. Hur mycket ska jag ta med mig? Antingen får det bli som Berra i sällskapsresan, en plastkasse med strumpor och kalsonger. Eller lite mera seriöst. Provpacka. Plocka sedan upp allt, och ta bort minst hälften, och packa igen. Jag ska trots allt bära på ryggan hela vägen, åtminstone mellan tågen och hotellen.

PlaneringenNär vi körde bil, så var det ganska viktigt att man kunde parkera bilen vid hotellet. Eller åtminstone där hotellet rekommenderade. Ibland var det gratis, ibland gick det några EURO. Och i undantagsfallen gick det hundralappar, hotellet i Örebro är nog högst pris än så länge. Sådana problem behöver jag inte bekymra mig om numera. I stället gäller det att hitta hotell som ligger nära järnvägsstationen. Och inte nog med det, många av de större städerna har ju olika järnvägsstationer, så då måsta man veta vilken station man kommer till. Det ska bli extra skojigt på kommande resa, och se om jag har tagit hänsyn till detta. Annars blir det att ha goda skor, eller läsa in sig på lokaltrafiken. Det går nog bra i västeuropa, där de skriver på språk som jag förstår. Men att hamna i Serbien eller Bulgarien, där krylliska bokstäver är det som existerar, gör att det kan bli lite knepigt. Låt mig slippa dessa problem. I Belgrad, som vi har besökt, och som jag skaffade mig lite koll på. Då med bilen, där har man ju byggt en ny järnvägsstation, betydligt längre bort från centrum än den tidigare. Så mina planer för hur vi ska bo i den staden, måste förändras, det har jag listat ut.

Går det tåg?Det här ingår i planeringen, var går tågen? det är inte alltid de vill köra de sträckor som jag vill åka. Och jag har nog bara att sälla mig i fållan och anpassa mig till var tågen går. Men det finns bussar, som går ganska frekvent i Europa. Det kan vara ett alternativ. Sedan är nästa fråga, dagtid eller nattåg? Det senare börjar bli ett ganska bra och rimligt alternativ numera. Flera tågbolag börjar bli intresserade av att köra nattåg. Då sparar man in en hotellnatt, men man missar utsikten. Jag tror att jag gärna slår mig ner vid fönstret och tittar ut på de franska lavendelfälten. Eller bergen i Österrike och Schweiz. Det är en del av upplevelsen. På vår förra Tysklandsresa var vi i Mainz. Där hittade jag tåget till Köln, och övertalade hustrun om att vi skulle ta en tur dit. Vem vill missa den fantastiska katedralen i Köln. Hustrun var inte svår att övertala, så vi köpte biljetter, och gav oss i väg på knappt två timmars resa. Vi hade Rhen på ena sidan, och det var en upplevelse, att bara sitta där och njuta av omgivningen. När vi sedan kom till Köln, så skulle vi leta efter katedralen, det var väldigt enkelt, den låg ju nästgårds från Köln Hbf. Några steg, så var vi framme, och kunde njuta av detta oändligt vackra byggandsverk. Vi gick in och njöt av allt därinne. Innan vi åket tillbaka till Mainz så åt vi lunch i Köln. Tåget till Köln var ett ICE tåg, det vill säga ett snabbtåg. Returen var ett mjölktåg, du vet ett sådant som stannar vid varje station. Det känndes bättre, för då hann vi med att se betydligt mera av de små orterna längs baran, och så njuta av Rhen. Såg vidare Sirenernas klippa, där de satt och sjöng, och lockade sjömännen på fartygen att gå på grund och låta sig rånas.

Vad väntar vi på?Det är egentligen bara en sak vi väntar på, att pandemin ska ge med sig. Vi har båda haft en lindrig del av Corona, och vi har tagit tre doser vaccin. Det bör vara säkert att låta oss resa, men vi får anpassa oss till myndigheternas beslut. Fram tills dess, så är det drömmar och planering som gäller. Bara det är ju upplevelser, också. Senior – Tåg i Europa.

Senior - Tåg i Europa
Tåg i Europa

Ett svar på “Senior – Tåg i Europa – Utmärkt – 01”

  1. Pingback: Resor är ett lyft för många seniorer | VÄLKOMMEN

Lämna ett svar