Resa ensam tillsammans med andra –

Publicerat den av
Resa ensam - kan bli till Split.
Resa ensam – kan bli till Split.

Resa ensam. En seniorresa har egentligen inga begränsningar vare sig det gäller tid eller omfång. Därför kan det bli lite knepigt om du på din seniorresa vill åka med andra, det är inte så många som har den möjligheten att resa på seniorresa. Du kan säkert hoppa på en del på en annan resa, kanske en singelresa, men du gör klar för researrangören att du hoppar av här eller där, och så klarar du dig själv. Då får det det bästa av flera världar, du kan uppleva grupp resans fördelar, du kan uppleva senior resans fördelar, och du kan själv bestämma det du vill se och uppleva.

Seniorresa i Europa

Bor du i Sverige så är väl Europa ett alldeles utmärkt resmål. Här finns allt, jag lovar dig exakt allt som du kan tänkas vara intresserad av.Och du kan åka tåg, ofta hela ivägen, ibland behöver man komplettera en liten bit med buss, men för det mesta går det tåg direkt till det stället du är intresserad av. När du väl är på plats, inkvarterar du dig i din hyrda bostad, då oavsett om det är en lägenhet eller ett hotellrum. En bra lägenhet skapar ofta betydligt större utrymme för eget liv. Det brukar finnas möjlighet att laga mat, och du kan äta hemma. Ett sådant förfarande gör att du sparar ganska mycket pengar, priset för ett besök på restaurang har gått upp, ganska ordentligt den senaste tiden. Så om du inte har alldeles för mycket pengar så kan det vara ett tips att hyra lägenhet, där du har möjlighet att laga maten själv. Är du riktigt lat, så tar du med dig någon som tycker det är skojigt att laga mat, och så delar ni på uppdraget, du kan åta dig att gå och handla medan din resekompis fixar till maten.På så sätt minskar ni båda kostnaderna, din kompis mer än vad du gör, men jag lovar dig, du sparar ganska ordentligt med pengar också. Att laga till en extra portion blir trots allt ganska marginella extra pengar.Och det blir ju ett väldigt bra avtal för din kpmis, att leva på dig i utbyte mot lite jobb. De personen får dessutom sin mat exakt så som han eller hon vill ha det.

Resa ensam blir olika för olika individer.
Resa ensam blir olika för olika individer.

Seniorresa på en kryssning

Ska du slappa riktigt ordentligt så borde en kryssning passa dig som handsken. Du kliver ombord på ditt fartyg, och sedan har personalen ordnat allt, du bestämmer bara vad du vill välja, en utflykt, eller stanna kvar ombord. Du träffar med stor sannolikhet en massa nya kompisar, som du kanske kan få med på nästa seniorresa, den du vill åka med tåg, och uppleva någon avlägsen stad eller by. Du läser ju gärna tidningar, framförallt resemagasin, och där brukar det finnas bra med tips, på saker som behöver upplevas.

Seniorresa i Sverige

Resa ensam i Sverige - Visby
Resa ensam i Sverige – Visby

Nu har jag tagit fram en del förslag på Europa, men det finns ju massor i Sverige att uppleva. Ta tåget norrut, så finns det massor att se. Ett äkta norrsken kanske lockar, eller varför inte ishotellet, det berömda i Jukkasjärvi. Det är inte helt gratis att bo på ishotellet, så därför kan det ju vara trevligt om du tar med dig en kompis som kan dela på kostnaden. Det uppskattas av både dig och din kompis.

Seniorresa ut i skogen

Det här är den seniorresa du kan göra varje dag, för den kostar i princip inga pengar, den ger dig enbart en massa god hälsa, sådant som du behöver för att du ska må gott, och ha ett långt liv. Skogen eller träden är ju de som skapar vår friska luft. Kan du komma ut i skoch andas in sådan god luft, då kommer din kropp att älska dig, och du kommer då troligen att kunna leva länge, och väl. Det är bra om du ska seniorresa. Där behöver du ha tid.

Kompis på Seniorresa – ut i skogen

Ska du göra någon lycklig, så ska du ta med vederbörande på en seniorresa, det räcker ofta att ni går ut i skogen. Din kompis frågar varför och du kan då berätta om den friska luften, kanske en lektion om fytoncider, det där som träden släpper ifrån sig för att skydda sig mot insekter och annat skadligt, det är bra grejer för människan, och kramar du ett träd, så får du ta del av dessa fytoncider. Din kompis kommer att bli imponerad av dina kunskaper, och följer gärna med på denna seniorresa, och kanske på en seniorresa till Europa eller Sverige. Ni kan säkert skaffa er mycket kul ihop. Skogen ger ofta, och det är OK, att utnyttja skogen för egen vinning, så länge du inte skadar skogen, utan bara tar emot det som skogen fritt erbjuder. Efter en sådan skogspromenad, så känner du med all säkerhet hur bra du mår, hur gott och lätt din kropp känner sig. Gå ut och andas in, det är så enkelt.

Resa ensam innebär att även då behöver du en bostad.
Resa ensam innebär att även då behöver du en bostad.

Seniorresa på världsarv

Gillar du kultur? Då ska du läsa in dig på världsarv, det finns några sidor som behandlar världsarven. I Europa finns det över 500 om jag minns rätt, du har ett tema och du har resor tänka för ganska lång tid framöver. Att besöka ett världsarv, är en upplevelse, oavsett och det är i Sverige eller Albanien. Spänningen och upptäckten blir magnifik oavsett var du kommer. Även här kan du ta med en kompis på din upptäcktsresa. Åter så är det ganska kul att se saker tillsammans och ni skaffar er ett gemensamt intresse som ni kan diskutera, i all oändlighet. Ni blir bildade, och ni kan säkert gemensamt hålla en del föredrag på olika seniorföreningar. Kanske inga större pengar, men det kan säkert bidra en del till era kommande resor.

Seniorresa i grupp

Jag skulle nog föredra att resa i Grupp. En seniorresa i grupp innebär att någon annan planerat resan, och din stora är att vara på plats i tid. Sedan sköter andra hur ni kommer fram, någon berättar om vad som händer, och om platserna ni besöker. Kort sagt, du har att njuta. Ofta åker man då buss, och grupperna blir högst på femtio personer. Är man färre kan man numera åka tåg, för, som jag tycker ganska rimliga pengar. Ni kommer långt ner i Europa med det minsta Interrailkortet. Är en större grupp så kan man dessutom chartra en egen vagn, och bestämma själv vart man vill åka. Sådant kräver ju ganska mycket planering, men det går.

Resa ensam kan innebär oerhört vackra solnedgångar
Resa ensam kan innebär oerhört vackra solnedgångar

Seniorresa för egen del

Du har kanske förstått att jag och kära hustrun tycker om att resa. Vi reser enbart i Europa, numera enbart med tåg. Vi körde egen bil tidigare, det gav om möjlig än större frihet än vad det är att åka tåg.Men jag kände på senare tid att  trafiken blivit betydligt tuffare, och risken att råka ut för en olycka ökar ju mer man kör, så vi bestämde oss för att ställa bilen och istället ta tåget. Visst händer det olyckor även med tåg, men i mindre omfattning. Det absolut säkrast ska vara flyget, men vi tänker lite på miljön, så då är tåget vårt färdmedel. Ja, om vi nu inte ska promenera hela vägen ner i Europa. Vi har under 2022, färdas 909 mil med tåg, Ska vi promenera så tar det en stund, frågan är om man hinner det på ett år? Jag har inte räknat på det. OK, en snabb beräkning ger följande: Man går kanske 6 kilometer i timmen, då bör 909 mil ta 1515 timmar.Promenerar man åtta timmar om dagen, så har man jobb i 190 dagar, ungefär. Till detta bör ju läggas att promenadvägen med stor sannolikhet inte är lika rak som tågrälsen, så det lär bli ett antal omvägar. Så att ta den sträckan kräver kanske ett helt år. Jag kan inte säga att jag lockas av uppdraget.

Tåget på seniorresan

Resa ensam med tåg. Du har ju noterat att jag gillar resa med tåg. Numera är det ganska enkelt, man skaffar Interrail, kollar på bahn.com de sträckor man vill åka. Räknar man inte med mycket folk, så behöver man inte skaffa sittplats, då är det som gamla goda tidens tågluff. Men kliver in på perrongen i rätt tid. När tåget kommer, så kliver man på och tar sin plats. Sedan njuter man i ett antal timmar. När man kommer fram kliver man av. Letar efter sin bostad oavsett om man nu bokat hotell eller lägenhet. Inkvarterar sig innan man ger sig ut på byn, ofta i jakt efter mat. Det är mycket sådant som ger upplevelser och minnen.

Tag tag i ditt senior resande

Resa ensam i bil är numera ganska dyrt
Resa ensam i bil är numera ganska dyrt

Alla har inte möjligheter att seniorresa. Men för att just du ska få dessa förmåner, så ska du givetvis ta tag i ditt seniorresande. Se till att du kommer iväg på det du uppskattar, och det du tycker är kul. 

Åk kollektivt, Tåg eller buss.

Numera finns det ganska goda förutsättningar att för rimliga pengar åka iväg ner i Europa. Interrail kan skaffas av de flesta, och är ett bekvämt sätt att resa. För egen del skaffar vi interrail, med tio resdagar inom två månader. Det har visat sig passa oss väldigt bra, Vi har kommit dit vi önskat utan problem. Under 2022 gjorde vi två sådana långa resor, den första under våren blev till Italien, där Lecce och Bari stod som resmål, Den andra hamnade vi i Kroatien, med Zadar och Split som resmål i första hand. Vi var en del även i huvudstaden Zagreb, men inte för att i första hand besöka den staden utan för att bevista dess julmarknad. På hemresan blev det julmarknader i några andra städer, Stuttgart och Dresden, men även Ludvigsborg, Bautzen och Meissen. De tre sista är småstäder som finns i anslutning till de två första, och då passade vi på att besöka även dessa städer.

Resa som senior

Det är ganska skönt att resa som senior. Man ser bara till att man inte har en massa som ligger där hemma och väntar på en. Då har man ju egentligen hur mycket tid som helst, men behöver inte vara hemma under någon speciell tid. Ganska avkopplande, ungefär som när man förr båtluffade, man åker till en ö, stannar där så länge man trivs, då går man till biljettluckan och ser vilket utbud det finns, bestämmer sig för en ny rutt, ger sig iväg, och stannar där så länge man trivs. Det är ett alldeles utmärkt sätt att resa på.

Resa ensam i Sverige

Tycker du att det är läskigt att resa ensam i Europa, det kan ju kanske vara som så att du har svårt med språket eller någon annan orsak. Börja då med att resa ensam i Sverige. Då ser du hur enkelt det är att få hjälp. Folk som är på resa är ofta väldigt hjälpsamma, alla vill ju att alla ska få härliga upplevelser. Så titta på en sverigekarta och bestäm vart du vill åka. Läs på om platsen, och ta dig sedan samman, boka biljetter och bostad, ge dig sedan iväg och upplev. Nästa resa kan ju kanske bli till något av våra grannländer, då kanske i första hand Norge eller Danmark, där du kan göra dig förstådd bara genom att tala svenska. I Finland finns det många som talar svenska, men det finns också de som inte förstår någon svenska, så det kan ju vara lite problematiskt. Har du bara läst engelska när du gick i skolan, för femtio år sedan, då skulle jag tips om att du går någon kurs med att konversera på engelska. Jag lovar, har du en gång lärt dig, så återkommer det väldigt snabbt, det finns någonstans där inne i huvudet, bara att locka fram.

Resa ensam i Sverige eller utomlands
Resa ensam i Sverige eller utomlands

Prova dig fram, kanske Tyskland eller England

Har du åkt tåg i Sverige så är det ingen skillnad när du kommer ner i Europa. Det är samma tågnummer och anslagstavla där som det är här. På biljetterna i Tyskland står det ofta på biljetten vilken perrong du ska åka från. Men kolla det på anslagstavlan, det händer att det är spårändringar. Så när du väl sitter där på tåget på din plats, då lovar jag att du känner dig oerhört nöjd med dig själv. När du kommer fram, så ska du leta efter ditt hotell eller var du nu har valt att övernatta. Då är ett tips, ha med din smartphone, där du har laddat ner Google maps. Ställ in adressen på hotellet, och sedan visar Google dig vart det ligger.Din största uppgift blir egentligen bara att kolla så att du går åt rätt håll, resten fixar Google. Du ser om du närmar dig målet eller om du kommer längre ifrån. Är det det senare, så är det bara att vända. Det blir några steg extra, men det är bara bra för din hälsa.

Övernatta eller när ska du komma fram

För egen del föredrar jag att komma fram ganska tidigt på eftermiddagen, om det är en ny plats. Vi brukar vilja ha en middag, och så är det ju alltid bra att komma till hotellet och checka in, så att man vet att det inte är några problem där. I Vissa fall har det strulat för oss, men med lite gott om tid har det ordnat sig.

Seniorresa och Interrail

Den här modellen skulle nog jag välja om jag behöver resa ensam. Det är enkelt, man skaffar ett Interrailkort, efter den planering man har gjort. Och sedan ger man sig iväg. Tågen kommer och går, passa ditt tåg, leta efter din plats, och sedan är det bara att njuta av resan.

Nattåg eller dagtåg?

För mig är det ingen fråga. Jag vill ha fönsterplats och jag vill kunna uppleva det jag åker förbi, så utan tvekan blir mitt svar dagtåg. Jag ser fördelar med nattåg, om jag vill vara lite tidseffektiv, så reser jag på natten, och förhoppningsvis kommer jag fram på morgonen, utvilad och ha fått mig en god frukost. Åker du nattåg så kan du i värsta fall komma fram klockan tre eller fyra på morgonen. Är det på sommaren så är det väl OK, Då har solen börjat komma upp i de flesta fall, men hamnar du på en station en vinterdag på morgonen, då det kanske blåser och regnar, då är det inte lika uppmuntrande. Nu har många av de stora stationerna någonting öppet så att du kan gå och skaffa dig en kopp kaffe eller något annat passande. Ska du stanna i staden, så kommer du inte in på ditt rum förrän en bra bit in på eftermiddagen. 

Resa ensam innebär sällan att resa med ånglok.
Resa ensam innebär sällan att resa med ånglok.

Vad att göra i en nya stad?

Det handlar om att utforska den nya platsen, att lära sig hitta och att få lite struktur. Ofta när vi besöker en ny stad, så går vi lite fel. Just för stunden är det lite frustrerande, men med tiden kan det vara ganska bra. Man lär sig hur staden är strukturerad. Nu senast besökte vi Dresden för första gången. Vår lägenhet låg ganska nära hauptbahnhof i vart fall enligt kartan. Så vi tänkte inte mer på det, utan klev av, och började följa Google maps. En timme senare var vi framme, då visade det sig att vår lägenhet låg granne med en annan station i Dresden, nämligen Dresden Mitte.. Av detta lärde vi oss två saker, läs på kartan innan ankomst och se var stationerna ligger exakt, Det andra vi lärde oss var att Dresden är ganska promenadvänligt, och ganska lätt att hitta.