Promenad och skogsbad, och tre M

Motion ger hälsa
Motion ger hälsa

Promenad och skogsbad, och tre M

Jag tror, egentligen utan att ha något belägg för detta, men en promenad i hyfsat snabb takt och ett skogsbad, är det som gör att människan mår allra bäst. För egen del tar jag min morgonpromenad, med mina bungystavar, fjädrande stavar, och så är jag så lyckligt lottad att jag har en skog ganska nära. Där känner jag att jag andas in luft alldeles ren luft som når mina lungor. Jag känner faktiskt hur min kropp blir starkare och att jag mår fantastiskt bra efter en sådan promenad. Hela promenaden går inte i skogen, men större delen, och jag har då förmånen att andas in den friska rena luften. Det är inte alla som har den fördelen. Det kan jag tycka är lite synd. För jag tror ju att alla skulle må betydligt bättre om de fick uppleva det jag får i min dagliga promenad.

Min kondition blir bättre

Promenad Motion är hälsa
Promenad Motion är hälsa

För varje steg jag tar, så blir min kondition bättre, det är ganska självklart, men ändå inte helt sant. Jo, det är sant, det jag menar är att de största hälsoeffekterna får man vid en promenad upp till sextusen steg. Det har forskning nu visat. Går man mera steg, så visst hälsan bli än bättre, men inte så snabbt som det blir upp till sextusen steg. 

För egen del går jag omkring 7500 steg om dagen. Det är ju något mera än vad de rekommenderar, men å andra sidan, jag har numera hittat mina promenadvägar, så jag följer dessa vägar, hellre, än att jag ska behöva anpassa mig till ny forskning. Jag mår ju till och med väldigt bra när jag får promenera mina väger, de flesta är numera genom skogen, åtminstone delvis. Så jag ser absolut inga problem med att traska på där i några steg till. Det bjuder jag min kropp på. 

De tre M som din kropp behöver

Mat är hälsa
Mat är hälsa

Det finns tre saker som börjar på M som din kropp behöver för en god hälsa. Motion, Mat och Möten. Motion har jag skrivit om. Mat det är ju en självklarhet, eftersom får du inte mat så dör du förr eller senare. Men vilken mat ska du stoppa i dig? Numera finns det ju lite forskning även på detta, eller rättare sagt, det finns ganska mycket forskning, och det kommer nya råd, hela tiden. Jag skulle föreslå att titta lite närmare på de som verkligen upplever sin hundraårsdag, de om några bör ju veta vad man ska äta. De som bor i den blå zonerna, det finns vad man känner till fyra sådana zoner i Världen. Okinawa i Japan, Ikaria i Grekland, Sardinien Italien och ett område i Costa Rica. Gemensamt för dessa människor är att de äter mycket naturliga råvaror, som de ofta odlar själva, ytterst lite kött, samt absolut ingen processad mat, eller halvfabrikat. En BigMac på McDonalds skulle aldrig komma dit. Knappast några animala produkter som mjölk Ost och liknande finns på deras meny. Lagar man till något så är det olja som gäller. Man har noterat att Olivolja och Rapsolja har ungefär samma egenskaper, den ska vara kallpressad, då blir det bra.

Möten hur kan det inverka?

Ganska enkelt, människan är ett flockdjur, och att en sådan enkel sak som att äta alla måltider tillsammans gör att din sociala närvaro, eller sociala gemenskap stärks på ett sätt som gör att du mår bättre.

Icke pension

Möte är hälsa
Möte är hälsa

Det här är kanske inte så populärt, men vill du leva länge, då ska du gärna ta emot din pension men absolut inte sätta dig vid köksbordet och lösa korsord. Nej, i stället ska du ta tag i mina tre M, Motion, Mat och Möten. Du ska absolut inte börja stressa, det kan ju då vara ganska skönt att kliva upp varje morgon, dra dig iväg till jobbet och skapa en massa stress för sådant som du “måste” göra. När du har fått pension, så är det bara att ta dagen som den kommer. Gör det. Visst kan du planera, men se bara till att ditt blodtryck inte påverkas, det försämrar dina chanser att uppnår hundraårsdagen. Ett sätt att skaffa möten är att ut och åka tåg. Skaffa ett Interrail och börja tågluffa.

Ett svar på “Promenad och skogsbad, och tre M”

  1. Pingback: Hårvård - Från torrt till strålande: Så återfår du ditt hårs naturliga skönhet - hårvård - framgångsrik - 918

Lämna ett svar