Pensionärer utan Bostad – Skandias rapport

Skandias Rapport – pensionärer utan bostad. “Det är till och med så att stora inkomstgrupper riskerar att bli inlåsta på bostadsmarknaden när de närmar sig pension.

Vad beror det på?

Enkelt kan man säga staten eller i yttersta Regeringen. Det är de som har sett till att av utlovade penioner på omkring 80% av slutlönen, så hamna de flesta idag på omkring 60%. Och med tanke på de krav som finansinspektionen ställer. För att banerna ska få låna ut pengar till bostäder, så ser vi att pensionen inte räcker till. Återstår hyresmarknaden, och även här är det ett problem. I Många städer är det bostadskö. Inte så att det är ett par veckor eller någon månad, vi talar om år, ibland väldigt många år, kanske tio. Var ska man bo under tiden? Ska pensionärerna behöva göra som dagens ungdomar, det vill säga slagga på soffor lite här och var?

Pensionärer utan bostad

Under tjugo år, 1997 – 2017 ökade priset på en bostadsrätt i genomsnitt med 579%. Kostade det 250 000 år 1997, så kostar samma lägenhet idag 1 500 000. Och då måste du betala in minst 15% kontant, 225 000, och sedan måste du amortera minst 2% av resten, 2 125 i månaden. Till detta måste du ha en inkomst av nästan 300 000 kronor stadigvarande, för att överhuvudtaget kunna tänka på att få låna. 25000 i månaden, hur många har det i sin pension? Inte alla kan vi säga.

Framtiden?

I Rapporten, pensionärer utan bostad, har man tagit exempel där en lärare har en inkomst av omkring 35 000 idag. Hon är 40 år, och kommer att gå i pension 2047, alltså när hon fyller 67. Det är redan nu att politikerna hugger lite på den åldern, och vill gärna höja den. Nåväl, pensionen kommer att bli, med dagens regler omkring 25 000, omkring 70% det vill säga i mitten av det spannet man räknar med. Med dessa förutsättningar kan hon ändå inte skaffa egen bostad, köpa, i nio av de 20 städer som man tar med som exempel. Hennes pension räcker inte för att skaffa de lån som behövs.

De nio städer hon inte kan skaffa bostad i är. Uppsala, Lund, Linköping, Jönköping, Halmstad, Visby, Malmö, Göteborg och Stockholm. . De elva städer där exemplet skulle kunna få köpa sig en lägenhet, och få lån, är följande. Växjö, Västerås, Umeå, Sundsvall, Norrköping, Luleå, Karlstad, Karlskrona, Helsingborg, Gävle, Borås. I Rapporten står det Gotland, och jag har tagit mig friheten att ändra till Visby. Visserligen är hela eller åtminstone större delen av ön ganska problematiskt. Med gigantiskt och ibland orimliga priser, men det är ändå Visby som leder den utvecklingen, därav mitt byte. Vill du se hur man har räknat, så plockar du fram rapporten och läser. Det är enkelt att se hur pensionärer utan bostad kommer att bli till. Så får du alla förutsättningar. Den här rapporten stärker det som jag hela tiden funderat på. Det är inte bara att skicka in lappen och begränsa att får gå i pension. Tiden måste planeras, det är mycket som ska stämma. Mitt förslag är att samtidigt som man fyller femtio sätta sig ner och fundera, var vill du bo. Åldrandet ska vara en upplevelse, inte en belastning. Därefter letar man efter lämplig bostad i det område som lockar, och skaffar sig den bostaden. Då har man ännu in inkomst som i de allra flesta fall är betydligt högre än pensionen. När så pensionsdagen verkligen kommer, så har man bostaden klar. Man har amorterat i femton år, och man kan med stor sannolikhet glida in på banken. Och förhandla om nya villkor, kanske sänka amorteringen, eller förbättra räntan. Kanske att man ska ta lite av besparingarna och skicka iväg något lån. Det gäller att se till att utgifterna blir så små som möjligt, då får du en lugn pension. Ska du hela tiden oroa dig för om pengarna ska räcka, då blir det jobbigt.

Skandias Rapport - Pensionärer utan bostad
Skandias Rapport – Pensionärer utan bostad

Ett svar på “Pensionärer utan Bostad – Skandias rapport”

  1. Pingback: Lån för Seniorer - 01

Lämna ett svar