Pensionär, snart är det dags?


Resa ensam. Börjar det dra ihop sig till pension? Då brukar det dyka upp en hel del frågor, hur gör man för att få sin surt förvärvade pension? När kan jag börja få den utbetald? Och hur mycket blir det i kassan? Frågor som du säkert ställer dig när det närmar sig pension, och det ska kasta dig ut i det nya livet som pensionär. Du kanske kommer ihåg andra stora händelser i livet, kanske inte den första du vet då du föddes, och såg dagens ljus för första gången. Men nästa händelse bör du minnas, först skoldagen. Den där soliga och spännande dagen, då du skulle få lära dig en massa grejer, läsa skriva och räkna. Nästa livssteg var nog när skolan slutade. Om du så gick hela vägen till avslutat universitet, eller avslutad gymnasium. Eller hoppade av efter grundskolan, oavsett vilket, så var det nog lika skönt för oss alla.
Det var nu livet skulle börja. Vi som avslutade skolan på 1970-talet hade inga som helst problem att få jobb. Det var egentligen bara frågan om vilket. Ytterligare ett steg i livet. Nåväl, det blev kanske giftermål i denna tid. Det bör ha blivit den längsta sammanhängande perioden i ditt liv, där allt var lika hela tiden, och så nu då, Pensionär. Hur länge det varar beror ju mycket på dig själv. Läs om hälsa och motion, och sysselsätt dig med något. Hur du får din pension, ska du läsa vidare om på pensionsmyndighetens hemsida. De har hela tiden aktuell information om din pension.

Vad att göra som senior? Pensionär?Du ska hela tiden leta efter rabatter. Numera finns det dessutom folk som har det som affärsidé att ge rabatter till pensionärer. Man samlar ihop en hel grupp, ju fler, ju bättre. Och så kontaktar man olika företag, som i sin tur vill sälja till gruppen. Det får man gärna göra, om du får rabatt. Vissa grejer kan vara bra, andra faller under kategorin, “Det visste jag inte att jag behövde”.

Kommuner ger förmåner, Ibland?Kommuner vill gärna ha kvar sina pensionärer, och vill gärna att pensionärer håller sig i god trim. I Göteborg får man som bosatt i kommunen, fri tillgång till simhallarna. Jag vet att flera kommuner erbjuder samma förmåner. Kanske inte gratis överallt, men med kraftiga rabatter. Du vet ju att du håller kroppen i bäst trim genom att simma. Andra saker vissa kommuner brukar sponsra är kollektiv resor. Då med bussar, spårvagnar eller andra kommunala färdmedel. Kolla med din kommun. Är du över åttio kan det ibland vara gratis att åka med.

Vad mera att göra som pensionär?Kanske ta fram studierna igen. Du kanske missade den där halvfartskursen på universitetet, som du hela livet ångrat. Nu har du tid, och det gynnar alltid ditt huvud om även det får lite gymnastik, eller varför inte slå in på en helt ny bana. Du får visserligen inga studielån. Men det skiten ska ju ändå betalas tillbaka och du har din pension, som troligtvis är betydligt bättre. Ta chansen nu att plocka in ett helt nytt ämne i ditt huvud. Titta gärna på en folkhögskola i din närhet, där brukar det finnas trevliga saker för oss i rätt ålder. Du behöver definitivt inte återuppleva studieorten, du kan sitta hemma och läsa. allt kan ske på distans. Tycker du inte att det är så kul att läsa ensam, kontakta då vuxenstudier på din ort, och kolla om de har någon sammankomst. Ni behöver inte läsa samma kurs, det kan räcka att ni fikar tillsammans, så kan det bli kul. Kanske kan ni ordna en och annan studentskiva, så blir det än roligare.

Mycket att göra som pensionär!Bli nu inte förvånad när barnen kommer och säger att du som pensionär, aldrig har tid, det är uttalanden som du ska vara glad för. Men boka in tid med barn och barnbarn, de vill veta vad som händer med pensionären, och är du aktiv, så har du alltid något att berätta. Ett annat aktivitetstips är att gå med i någon pensionärsförening. Kolla på din ort, och se framförallt vad de har för aktiviteter, om det är sådant du gillar. Resor, simning, Boule, eller Stickning. Det krävs egentligen bara att någon tar tag i det hela, så blir det trevliga aktiviteter. Kanske en grillkväll, eller en lunch i kvarterslokalen, skapad av matgruppen. Ett tips, det är du som aktiverar dig, oftast. så kasta dig upp ur soffan, och häng på.

Pensionär, då kan du resa och spana i en balkong i Timisoara, Rumänien.
Pensionär, då kan du resa och spana i en balkong i Timisoara, Rumänien.

Lämna ett svar