Motion och hälsa

Motion och hälsa - för alla
Motion och hälsa – för alla

Seniormagazinet – Motion oxh hälsa

Motion och hälsa. Hur kan man motionera på ett effektivt sätt? Kondition, som blir resultatet av motion, är en färskvara, det känner de flesta till. Även att du får bättre hälsa av motion, Och lever säkert ett tag extra, mot om du inte hade lite motion i din vardag. Men vilken motion är bäst, eller ger mest med minsta möjliga insats?

Motion och hälsa, en morot piggar alltid upp.
Motion och hälsa, en morot piggar alltid upp.

Jag vet inte om det finns någon statistik på det, men man har nu kommit fram till att 6000 steg om dagen i hyfsad promenadtempo ger den bästa hälsoeffekten. Går du längre, så blir hälsan ännu bättre, men du får mindre effekt per steg, alltså om du går 12 000 steg en dag, så får du inte dubbelt så bra hälsoeffekt. Nej satsa på 6000 steg om dagen, då har du mest nytta av dina steg. Din hälsa blir bättre och du kan säkert leva lite längre. Då också må bättre under den extra tid du får i livet. När man är ung, spelar det inte så stor roll, då ligger ju ändå hela livet framför sig. Det är när man blivit senior som dessa tankar kommer. Då närmar man sig slutet, ibland finns det så mycket kvar som jag vill göra, så för min del finns inget alternativ, jag tar mina promenader varje dag, i syfte att må bra, och att kunna leva och vara frisk längre. 

Motion och hälsa, sunt liv.
Motion och hälsa, sunt liv.

Leva länge, och väl

I Vissa fall blir man sjuk och det händer grejer med kroppen som man inte kan rå på. Men i andra fall händer det grejer som man själv är orsakt till, exempelvis att man väger för mycket. Gör man då inget åt det, så kan man med ganska stor säkerhet säga att man kommer att få problem med sin hälsa. Något som missgynnar en om man ännu vill uppleva en massa saker. Så uppmaningen är att ta vara på dig, sköt om din hälsa, se till att skaffa dig motion. Den behöver inte vara avancerad, det räcker med 6000 steg om dagen, i promenadtempo. Det vill säga du ska gå så pass fort att pulsen stiger, lite, men du ska ändå kunna föra ett normalt samtal. Gör det det varje dag, då förbättrar du din hälsa, och kommer förmodligen att leva länge, och väl. Då troligtvis även kunna leva lite längre än om du slarvar med din motion. Hälsa bygger på motion, och de är som ler och långhalm, de har ett förhållande. Dålig hälsa beror ofta på dåliga matvanor och för lite motion. Ändra på det, så kommer du att må betydligt bättre, och din hälsa har en möjlighet att förbättra sig. Din kropp är ju så finurlig att den vill vara med under längre tid, och då gör den allt för att du ska må bra. Bara en liten motion gör att din hälsa förbättras drastiskt, och som skrivet, tar du omkring 6000 steg om dagen, så har du den mesta effekten av din motion.

Promenera i skogen

Motion och hälsa, god och nyttig mat ger kraft och hälsa.
Motion och hälsa, god och nyttig mat ger kraft och hälsa.

Vill du nu ge din kropp än bättre förutsättningar, då promenerar du i skogen. Inte för att man visat några bättre hälsoeffekter, mer än att du känner när du promenerar i skogen, att luften ofta är bättre, och att du mår bättre av den luft du får andas in där i skogen. Sextusen steg i skogen, ger din hälsa en push på ett sätt, som gör att du knappast kan tro att det är du där i din kropp. Tack för den degen tänker du nästa morgon när du sanslöst nog vaknar pigg och utvilad.

Skogsbada där du kan

Hur har du det i din miljö. Trafik, buller en massa arbetskamrater som triggar dig, barnen sm ska hämtas, en gubbe/fru som skriker och … Stressymtomen är många och ibland blir de övermäktiga. Det är då du ska ta ett skogsbad. Inte så att du ska sätta på dig baddräkten och kasta dig ut i lingonriset, nej, det handlar mera om att du tar din promenad i skogen, slår dig ner på en stubbe, och lyssnar. Du känner hur det verkligen kommer in tyst ljud i din kropp. Låter ju väldigt knepigt, men inget ska störa dig. Stäng av mobilen om du nu har den med. Stäng av tankar, och låt naturen bara komma till dig. När du väl lyckas, så känner du ju hur din kropp fylls av tystnad. Det är en väldigt skön känsla, för sedan kan du fylla på med de tankar som du vill tänka, och som gör dig på gott humör. Det är skogsbad när den är som bäst. Ditt blodtryck kommer att sjunka till en rimlig nivå. Tacka skogen för detta.

Motion och hälsa brukar ge långt liv.
Motion och hälsa brukar ge långt liv.

Skogsbada kommer från Japan, där det kallas Shinrin-yoku. Under 1970-talet undrade man varför så många kontorsanställda gick och dog i stressrelaterade orsaker. Man beordrade anställda att gå ut i skogen, slå sig ner på en stubbe och sitta där tills tystnaden tog överhand. Och se det hjälpte. Antalet dödsfall sjönk drastiskt, tack vare denna enkla process. Sedan dess har det blivit en medicin för stressade kontorsanställda, och idag är ett skogsbad ett begrepp över hela världen. Folk stressar ju lite över allt. Blodtrycken är skyhöga, att sänka blodtrycket är ju en av de största hälsovinsterna som man kan göra. Använd kanske den extra tid du får till att ge dig ut och åka tåg i Europa.

Motion och hälsa. Bara nyttigheter.
Motion och hälsa. Bara nyttigheter.

Lämna ett svar