Melodikrysset

Melodikryss vänner

Melodikrysset är ett av de så kallade klassiska programmet i SR. Varje Lördag omkring kl 10.03 spelar en programledare, för närvarande Anders Eldeman, upp ett gäng låtar. Som man då ska försöka finna svaren på, och så peta in på rätt ställe i krysset. Enkelt. Dina förkunskaper handlar mycket om att lyssna på musik och lyssna på Radion, ett ganska trevligt nöje måste jag säga.Blir det förbättringar med Melodikrysset?Frågan är lite provocerande, jag menar mera, om jag kommer att försöka lösa detta melodikryss. Jag ska ärligt säga att jag aldrig försökt mig på. Men när Readion är på där i bakgrunden, så händer det ju att jag svarar på frågorna, på Lodrätt 4, sju bokstäver. Ibland tycker jag mig kunna känna att jag har löst hela krysset, men när jag då lyssnar på snabbgenomgången, så är det inte så. Det saknas någon klassisk kompositör eller någon jazzkille på trombon, på nio bokstäver.

Melodikrysset på Lördag

Det får nog bli som så att jag sätter mig ner vid köksbordet. Slår på radion och lyssnar där med ett framplockat melodikryss i faggorna. På promenad med melodikrysset i öronenSka jag satsa så ska det vara ordentligt. På lördagar, och även andra dagar, försöker jag mig på en promenad, på minst fem kilometer, en promenad som tar drygt en timme. Nu vet jag inte när man släpper melodikrysset i podden. Kan ju hoppas att man gör det en stund innan programmet sänds. För min del skulle det vara utmärkt, då kan jag ha det i öronen när jag promenerar. Så repeterar jag bara när jag sätter mig där vid köksbordet och lyssnar på melodikrysset. Läs mera om åldrandet.

Fina priser?

De flesta känner väl till att priserna inte ger någon förmögenhet. Jag tror ju att de allra flesta har melodikrysset som en härlig underhållning och tradition så här på lördagsförmiddag. Det är egentligen en perfekt tid, klockan tio. Då har, åtminstone de allra flesta kommit ur sängen, även de som gett sig an på att inte fånga dagen. De flesta har dukat fram frukost, och kan sitta där vid köksbordet, med radion påslagen. Telefoner avslagna, och bara njuta av en familjefrukost. Även om du har tagit några glas för mycket kvällen före. Så kan du ju ordna en baksmällefrukost a la Edward Blom, så är du säkert pigg i lagom tid. Sedan skickar man in. De allra flesta som skickar in, har som högsta önskan att få sitt namn uppläst av Anders Eldeman. Att de sedan kapar hem ett badlakan eller en serveringsbricka, det har nog betydligt lägre status.

Läs mera om Melodikrysset

Du kan givetvis läsa betydligt mera om melodikrysset på Sveriges radios egna hemsida. Däre finner du brickan till veckans kryss, och du kan skicka in det elektroniskt. Bara det är en anledning till att lära sig hur datorn fungerar, nu när portot kostar tretton spänn per brev. Skickar du in det elektroniskt varje vecka, så sparar du 676 spänn varje år.

Lite historia

Jag har nu blivit senior, och jag tycker att melodikrysset har varit med mig hela mitt liv. Så är det inte, jag var tio när melodikrysset tog sin början 1965, då som en sommarunderhållning. Men det slog så väl ut att man gjorde det permanent, och sedan dess har det sänts. Det har varit få programledare, det började med Peter Granberg som fick sin kompanjon 1976 i Bengt Haslum. 1992 tog Bo Schedin över i några år. Sedan 1996 är det Ander Eldeman som är programledare. Det finns två återkommande musiker som spelar en del låtar instrumentalt. Nils Dacke, som ska vara en kompis till Ebbe Nilsson från Sten & Stanley. Huruvida det är korrekt vet jag inte, jag tog uppgiften från Wikipedia. Den andra är Lennart Palm, en musiker från Lerum. Han har haft en hel del egna upptåg, och så kompar han ofta Stefan Ljungqvist när denna ger sig ut på turné.

melodikrysset
Melodikrysset

3 svar på “Melodikrysset”

  1. Pingback: Åldrandet - en skön känsla för många - 01

  2. Pingback: Julklappstips - 01

  3. Pingback: 05 - Melodikrysset - Imponerande

Lämna ett svar