Världens mästerverk

Skrevs den av


Mästerverk – Det talas mycket om världens sju underverk, men det finns en annan lista, som då jag gillar än mera, världens tio bästa konstverk, och det eftersom jag kan stanna i Europa om jag vill beskåda åtta av de tio som räknas in på listan, de två sista, då blir det flyget till USA, New York Museum of the modern art, där både Vincent van Gogh och Pablo Picasso har var sitt verk. Å andra sidan dessa två konstnärer har ju egna museer i Europa, Van Gogh i Amsterdam och Picasso har på lite olika ställen, Barcelona, Antibes och Madrid. Vilket som bäst representerar honom har jag ingen åsikt om. Prova alla tre, så får du tre upplevelser av en.

Leonardo da VinciKan det vara den absolut mest kände konstnären som vi har? Och kanske det mest kända konstverket, Mona Lisa, finner du i Paris, på Louvren. Men det är inte bara där du finner på hans konstverk. I Krakow Polen finner du “Damen med hermelinen”. Czarttoryski museet i Krakow.
Om du åker till Florens, Italien, så finner du på Uffizierna, ett konstmuseum som har tre av Da Vincins konstverk. Kristi dop, Bebådelsen och Konungarnas tillbedjan. För att stanna i Italien tar vi oss till metropolen i norr, Milano, där vi hittar Santa Maria delle Grazie, en kyrkobyggnad med kloster. Det sägs att Da Vinci där målade nattvarden , den där klassiker, som gett upphov till att Jesus hade ihop det med någon, troligtvis Maria Magdalena. Det sitter i vart fall en kvinna till höger om Jesus på denna bild. Läs Dan Browns bok om ättlingarna till paret, som tydligen ska finnas än i våra dagar. I grannstaden Turin hittar du Da Vincis självporträtt på Biblioteca Reale, eller kungliga biblioteket i Turin.
I München hittar du på Alte Pinakothek, där du bland annat finner på “Madonnan med nejlikan”
Åker du över engelska kanalen hittar du Londons National Gallery och där hänger två av hans mästerverk. Anna själv tredje och Madonnan i grottan.
Det finns en del statyer av mästaren, den mest berömda hittar du på Piazza della Scala i Milano, en annan staty hittar du vid Uffizi Galleri i Florens.

En morbid avslutningDet sägs att Leonardo da Vinci är begravd i kyrkan på slottet i Amboise i Frankrike. Dock är man inte hundraprocentigt säker. Omkring 1870 började man gräva på platsen där kyrkan Saint-Florentin-kyrkan fanns. Det hade raserats under Naopelens dagar, och då bestämde man att det inte var något att göra med kyrkan. Men man tog tag i detta omkring 1870, och då fann man en steninskription som innehöll brev med Leonardos namn och ett skelett. Det är den samlingen av ben som nu finns i Saint-Hubertkapellet, och som man säger vara ben efter Leonardo da Vinci. Slottet i övrigt har en ganska intressant historia, då det ibland var kungligt ibland inte. I dag är det greven av Paris, som är efterlevande till Ludvig Filip I som har hand om slottet och underhåller det via en stiftelse, Saint-Louisstiftelsen. Har du vägarna förbi slottet så ska du ju givetvis stanna till och besöka det. Platsen är lite öster om Nantes, ca 25 mil, och söder om Paris, ca 22 mil med bil. Tåg åker du på ganska exakt två timmar från respektive stad, Paris och Nantes.

Amboise, en medeltida stadAmboise är en medeltida stad, där kyrkan byggdes redan på 1100-talet. I dag är det en liten småstad med drygt 12000 invånare. Gillar du gamla byggnader, en anrik historia, och kungliga slott, då ska du med all sannolikhet ta dig hit, åtminstone ett antal dagar, och trivas. Varför inte lägga in ett stopp här, när du åker mellan Paris och Bordeaux. Det finns en hel del hotell i staden. från några hundringar, och så riktig lyxklass. Vill du åka tåg, så tittar du in på vår sida om tågresor i Europa. Magazin15.se. Där letar du efter Frankrike, så kommer du att få lite förslag på linjen Paris – Bordeaux.

Ett annat sätt att resa – nu med tåg

Numera kan du nå alla platser med hjälp av att resa med tåg. Det är ett alldeles utmärkt sätt att resa i Europa. Du får se på landskapet, och du kommer ofta från stadens centrala delar till mitten av nästa stad. Jag ska plocka fram en rutt, så att du kan nå de åtta mästerverken som finns i Europa, med hjälp av tågresan.

Mäterverk
Mästerverk Louvren Paris