Ibland finner man någon ny njutbar bokserie.

Ibland finner jag på en bra bokserie, här är en ny!

Springfloden - Cilla och Rolf Börjlind - Seniormagazinet
Springfloden – Cilla och Rolf Börjlind – Seniormagazinet
Den tredje rösten, Cilla och Rolf Börjlind - Recension - Seniormagazinet
Den tredje rösten, Cilla och Rolf Börjlind – Recension – Seniormagazinet
Fruset Guld - Cilla och Rolf Börjlind - Seniormagazinet
Fruset Guld – Cilla och Rolf Börjlind – Seniormagazinet
Sov du lilla videung - Cilla och Rolf Börjlind - Seniormagazinet
Sov du lilla videung – Cilla och Rolf Börjlind – Seniormagazinet
Kallbrand - Cilla och Rolf Börjlind - Seniormagazinet
Kallbrand – Cilla och Rolf Börjlind – Seniormagazinet
Svart Gryning - Cilla och Rolf Börjlind - Seniormagazinet
Svart Gryning – Cilla och Rolf Börjlind – Seniormagazinet

Ibland springer jag på någon god bokserie, där jag vill läsa mera om huvudpersonen. Anna Jansson och Marie Jungstedt är två sådana författare. Det kan ju ha en viss betydelse att jag är lite färgad, gotlänning som jag är, så känner jag ingen de flesta platser de beskriver. Men för en tid sedan fann jag ett nytt författarpar, som jag egentligen inte visste att jag tycker om.
Det var Rolf Börjlind som skrev manus till de första Beck-filmerna, och till säsong 2 kom hustrun Cilla med. De arbetade tillsammans fram till och med säsong 4, med film 26. Serien, om du nu skulle ha missat den, bygger givetvis på Maj Sjöwall och Per Wahlöös karaktärer. Rolf och Cilla har byggt vidare, och säkert plockat in lite flera karaktärer.

Grannen skulle jag tro inte finns med från början, jag avslöjar mig med att inte ha vare sig läst eller sett de första Beck-filmerna. Men läser jag på Wikipedia, så står det att Ingvar Hirdvall spelat Grannen i alla Beckfilmer, jag är lite tveksam. Det är OK om det bara gäller serien där Peter Haber spelar huvudrollen som Martin Beck. Nåväl, det var inte exakt vad jag ville belysa i denna artikel, utan nästa serie som nu författarparet kommit igång med och som lockar mig till läsning, nämligen serien där Olivia Rönning och Tom Stilton är huvudpersoner.
En serie som tar sin början 2012 med boken Springfloden, och följdes upp senare 2013, av Den tredje rösten. Springfloden blev en TV-serie med Julia Ragnarsson som Olivia och Kjell Bergqvist som Tom Stilton. Jag gillade verkligen denna serie, och har fortsatt läsa böckerna, som har blivit högtidsstunder för mig.

Svart GryningDetta är den tredje boken i serien. Boken kom 2014, och nu sprider man ut sig lite i landet. Boken inleds med ett mord i skånska Höganäs, en ort som åtminstone är lite flyktigt bekant för mig. Det blir ytterligare barnamord, denna gång på Värmdö, en ort som jag dessvärre inte är bekant med. Men det gör inte så mycket, jag läser boken med gott välbehag.

Sov du lilla videungLite samhällsdebatt kommer in här, då vi konfronteras lite med flyktigars problem. Boken kom ut 2018. jag läste även denna med gott välbehag.

Kallbrand


I denna bok hamnar Stilton i Thailand, och av en ganska okänd anledning, som vid upplösningen, visar sig lite mer otrolig, än att det skulle kunna vara så. Det hela börjar med en sprängning, där man leds in att tro att det är kvinnan i familjen som är målet. Jag måste säga att det var väldigt finurligt skrivet, men det hindrar mig inte från att tycka att det blev lite väl många slumpen som gav upplösningen. Jag tycker givetvis om texten, hur boken är skriven, men historien, drar ner betyget på boken. Det blir lite för mycket. Ska du undvika någon bok i serien, så är det ett tips att lägga Kallbrand åt sidan. Boken kom 2018.

Fruset Guld2020 kom denna, nu hamnar vi i svenska fjällvärlden, där berättelsen börjar lite illa för Olivia, hon blir skjuten, när hon ska utreda ett mord som hände för cirka tjugo år sedan. Men vad var det som egentligen hände, då för tjugo år sedan. Det blir en spännande berättelse, även denna gång, och efter nedgången, som jag tycker, med kallbrand, är paret Börjlind åter på sin rätta plats, det vill säga på topp av njutbara deckare.

Den barmhärtige samariten

Den barmhärtige samariten - Cilla och Rolf Börjlind - Seniormagazinet
Den barmhärtige Samariten – Cilla och Rolf Börjlind – SeniormagazinetHär bryter man lite mot traditionen, om att ge ut en bok varannat år, jag hoppas inte det är något dåligt omen. Man gjorde så även med den tredje rösten (2013) och då gick det ju bra. Att skriva en bok är inget man slänger ihop på en eftermiddag, det krävs mycket arbete, och även om man är två, så krävs mycket research. Jag ser med stor spänning fram mot att få ta del av denna bok, då den släpps i slutet av september 2021.
Jag läser baksidetexten, och berättelsen är modern, det handlar om vaccinet till Covid. Olivia försvinner, dock inte frivilligt, Stilton och några av Olivias kolleger inser snabbt att något är fel, spåren följer till en lite stuga, som står i full brand när de kommer fram. I stugan finner man dessutom en förkolnad kvinnokropp. När sedan till och med Mette (Den tidigare chefen, numera pensionerad, blir indragen, ja då är berättelsen i full gång. Jag väntar ännu på mitt exemplar, som jag nu vet är på väg via Posten, och ska dyka här på mitt bord den 15 oktober, enligt en prognos från Post Nord. Vi får väl se hur det går med detta.

2 svar på “Ibland finner man någon ny njutbar bokserie.”

  1. Pingback: Den barmhärtige samariten - 01

  2. Pingback: Berlin, alltid på topp - 01 - Seniormagazinet

Lämna ett svar