Hälsan – Viktig för alla

Motion - Viktigt för din hälsa
Motion – Viktigt för din hälsa

Hälsan – det viktigaste vi har. Har vi ingen god hälsa, då är det egentligen bara besvärligt. Hälsan – det vill säga, hur du mår är ju det viktigaste. Så se till att du ger din hälsa så bra förutsättningar som möjligt. Lite motion, lagom med mat, och i övrigt ett ganska sunt intag av föda, äter du tills du blir mätt till 80% så kan du sälla dig till de som lever på ön Okinawa i Japan, du vet en av dessa blå ‘zoner, där en stor del av befolkningen uppnår en ålder av minst ett hundra år. Om det ska bli så pass många år, så är ju en förutsättning att du har en god hälsa. Mat, Motion och Möten är tre saker som påverkar, om man nu bara gör det hela rätt.

Mat

Hälsan - God mat med nyttiga råvaror
Hälsan – God mat med nyttiga råvaror

Ge kroppen vad den behöver och inte vad du tycker den behöver. Enligt den forskning som finns kring de blå zonerna, så ska du äta mycket grönsaker, och annat som har naturliga förutsättningar, dit räknas inte chips, godis och läsk. Inte heller hamburgaren på hamburgerrestaurangen, eller annat processad mat. Skaffa dig i stället ett trädgårdsland, och börja odla. Du får två saker, dels glädjen att odla och se det växa. Sedan får du en annan viktig grej, du får lite god motion. 

Motion

Det andra M:et är Motion. Det är fastslaget att din kropp suktar efter daglig motion, och man har till och med kommit fram till hur mycket. sextusen steg i en relativt rask promenad, så pass rask att din puls ökar, men inte mer än att du kan föra ett normalt samtal.   

Möten

Människan är av naturen flockdjur, så därför är även det tredje M viktigt, Möten. Om du ser på de Blå Zonerna, så är ett sätta ha Möten eller Social gemenskap att äta alla måltider tillsammans. Det är tydligen sådant som stärker hälsan och är en bra grund för att uppnå hög ålder.

Möten - enbra grund för social hälsa
Möten – enbra grund för social hälsa

Tre M blir bra hälsa och hög ålder

Nu är det ju inte bara de här tre grejerna som ger dig hög ålder. Dricker du en massa brännvin, och röker, så stärker det inte hälsan. I stället ser det till att din död inträffar tidigare, än vad den skulle ha gjort, om du avstår från dessa, och för all del andra droger. Hur hög ålder du verkligen får, det vet man inte förrän livet är över. Det är i och för sig ganska bra, eftersom åtminstone jag tycker det skulle vara fruktansvärt att veta, att du lever fram till den och den dagen. Vad skulle man göra då, gå och lägga sig kvällen innan, och veta att detta är min sista natt i min säng. Och så vakna dagen efter, ska man duscha eller hoppa det idag. Det kanske inte spelar någon roll, de brukar väl ändå tvätta en innan man hamnar i kistan. Ganska bisarr tanke, det ska erkännas. Använder du droger idag, avsluta det med en gång,då kan du åtminstone spara in en del dagar, som du får längre liv. Det tror jag alla är överens om. Ju mindre droger ju bättre hälsa. Fast så är det inte, i vart fall inte för alla. Jag har sett människor,i åttioårsåldern som sugit på sin cigarett och mått alldeles utmärkt, i vart fall utåt.

Konst är gott för hälsan
Konst är gott för hälsan

Medan andra tittar på en cigarett i femtonårsåldern,och drabbas av sjukdom direkt och faller ifrån. Det blir hiskeligt orättvist. Skillnaden kan ju då också bero på de gener man får. Ibland får man bra gener som utan problem ger ett långt liv, ibland är det inget eller väldigt kort.  Det man kan konstatera är att man måste ha en rackarns tur här i livet. Sedan kan man försöka hjälpa till genom att åtminstone inte förstöra kroppen genom droger utan kanske ge kroppen bra förutsättningar genom de tre M som jag har beskrivit ovan.

Ett svar på “Hälsan – Viktig för alla”

  1. Pingback: Promenad och skogsbad, och tre M - Uppriktig - 08

Lämna ett svar