Folksjukdom – Diabetes Typ 2 Åldersdiabetes – 01

Diabetes kan göra gott för din kropp. Drabbas du, lägg dig absolut inte ner och invänta döden, ta i stället tag i ditt liv, och se till att du mår betydligt bättre än vad du någonsin har gjort. Ålderdisbetes, eller typ 2, drabbar ofta äldre personer, det hör du på namnet. Då har du livserfarenhet, och kan känna av när du mår utmärkt.

Inte helt säker!


Själv drabbades jag av denna folksjukdom omkring är 2010, jag har alltså haft den nu i drygt tio år. Och jag kan säga att jag är ganska tacksam över att jag fick sjukdomen, så tillvida att det väckte mig. Jag ska inte säga att jag slarvade med vare sig mat eller motion, då blev det i alldeles för liten omfattning, och visst smög det sig ner att par chokladkakor då och då när jag handlade. Eller så blev promenaden inte riktigt av den där veckan, det var skönare att bara slötitta framför datorn, eller TVn.

Nya regler för mig och min kropp.Det första min läkare sa, ta bort 25 kilo, så kommer du att må bra. Jag har under resan haft andra läkare som haft andra mål, kanske gå ner tio eller fem kilo så kommer du nästan att bli frisk. Den första läkarens uppmaning har jag inte lyckats med, ännu. men de andra fem – tio kilo, det har jag klarat för länge sedan, dock utan att det har hjälpt. Mitt BS (Blodsocker) ligger ännu på för hög nivå. De flesta läkares lösningar är att stoppa i en mediciner. Jag har kommit på en egen lösning, som dessutom fungerar, bra för min del. Det är motion i form av promenader, omkring en mil varje dag, samt att bara äta på förmiddagen, fram till lunch, så då är dagens sista måltid. Med en sådan livsstil bör jag gå ner något i vikt, men faktum är att jag har haft ungefär samma vikt nu i snart ett år. Nästa steg blir att hitta kost som gör att det begränsas med kalorier. För närvarande har jag liten egen “forskning” i att hitta maträtter, som jag dels gillar och som kan bli relativt enkla att tillaga. Det är inte lätt kan jag lova, men den som kämpar brukar hamna rätt, till slut.

Motion- då blir diabetes bättreAtt röra på sig är aldrig fel. Jag satte upp målet att promenera i rask takt minst 7500 steg om dagen. Tipset kommer bland annat från Kerstin Brismar, som har skrivit boken “Lev länge – och väl” en alldeles utmärkt bok som du ska skaffa dig om du tycker att du har en knepig livsstil. Utan en massa pekpinnar tar hon oss igenom det mesta som man behöver känna till om sjukdomen. Och ger bland annat rådet att ta enkla snabba promenader, där kravet är att du ska få upp pulsen så pass att du ännu kan konversera med din promenadkompis.

Ät rättHur kul är det att plocka i sig fet fisk några gånger i veckan, framförallt när man som jag inte gillar fisk. Nja, då får jag i stället gå in i vårt kokboksbibliotek, leta efter recept på grejer, som kan vara bra, och sedan verkligen kolla så att det är bra. Därefter lagar man till det hela, och ser om det till och med är njutbart. Lägg därtill att jag på fredagen kanske vill ha ett glas vin, den röda modellen, den som vissa säger att man ska ta två glas om dagen av, andra skyr vinet som pesten, och att man med stor sannolikhet blir än sjukare om man så mycket som läser på etiketten. Vad som är rätt och fel, det vet inte jag, jag hoppas på något mitt emellan. Så jag hänger nog i mig ett eller två glas ifall jag blir sugen.

Lev livet – länge, och väl.Det är ju en uppmaning till alla, men det är inte alltid så himla lätt. Då är det kanske tur att det finns andra, forskare och läkare, som har större kunskap om min kropp, och därför kan ge mig konkreta råd på hur jag ska bära mig åt. Jag läser, försöker göra egna analyser och kanske dra någon egen slutsats. Mitt mål är ändå att få ett bra blodsocker, som har ett värde av mellan 40-50. Jag mår bra, det måste jag säga, när jag känner efter, men när man mäter mitt långtidssocker, så passerar det övre gränsen, senast var det 53. Och ska du teckna någon form av livförsäkring så måste du har två mätningar med vären på 52 eller under för att du ska kunna teckna försäkringen. Annars har du en förhöjd risk för att gå ur tiden, och det är ju inget alternativ.

Julklappstips

Behöver du lite Julklappstips? Då surfar du in på vår artikel om Julklappstips, så kommer det några förslag.

Diabetes - det här ska du undvika.
Diabetes – det här ska du undvika.

2 svar på “Folksjukdom – Diabetes Typ 2 Åldersdiabetes – 01”

  1. Pingback: Livsstil - 01

  2. Pingback: Kramper i vaderna! - 1

Lämna ett svar