Seniorresa på Donau

Gillar du att resa – kanske en flodkryssning
Europa har ett antal stora floder, där det är lämpligt med en flodkryssning. Du kliver på och så njuter du av att i sakta mak kunna glida fram på till exempel Donau. Det är den flod i Europa som passerar ganska många länder och fyra huvudstäder. Du behöver inte bekymra dig för vare sig mat eller dricka, allt finns på båten. Du bara njuter, blir uppassad, och ser hur Europa passerar framför dina ögon. I Sverige kan du åka på Göta Kanal, en tripp som kostar omkring 26 000 för en sexdagarstripp. Jag kan tycka det är lite i översta skiktet. Det är drygt 4000 per dygn per person. Åker du på en flodkryssning på Donau får du omkring elva dagars kryssning för det priset. Eller lite över 2000 kronor per dygn och person. Då med ganska exakt samma service, du får mat och en säng, och fantastiska utsikter.

Flera floder att välja mellan?Besöker du någon av huvudstäderna längs Donau, så kan du göra mindre dagsutflykter, ibland en trevlig kvällsutflykt. Man kör betydligt kortare stäckor, men du kan få se Budapest i strålkastare, och samtidigt få lite god mat. Nu har jag inte provat alla utflykterna, men en del har vi gett oss på, och varit väldigt nöjda när vi kommit hem igen. Det kostar kanske 600 spänn att åka med en kväll, men då får du alldeles utmärkt mat. Och en fantastisk upplevelse och se staden i fråga i kvällssken. Det är inte bara på Donau dessa upplevelser finns. Ta dig till andra städer längs någon av Europas floder. I Prag åker du på Vltava, i Paris smyger du fram längs Seine. I Hamburg åker du på Elbe och vidare till den tyska huvudstaden så blir det på Spree. Du kan ta ytterligare en tysk stad, när du ändå är igång, I Köln blir det på Västeuropas största flod, Rhen. En flod som du kan utforska även i Rüdesheim och på ganska många ytterligare platser. Den sista är det inte så mycket stad att titta på, mera alla trevliga vinodlingar. Så passerar ni Lorelei där Sirenerna sjöng sina vackra sånger. Som gjorde att sjömännen tappade koncentrationen och körde på grund. Ruskiga saker.

Kryssa i PortugalDen stora floden i Portugal heter Douro och den benäms ofta som Europas vackraste flod. Givetvis finns här kryssningar, det börjar ofta i Spanien för att mynna ut i Porto i norra Portugal. Det sägs ofta att en kryssning på Douro är bland det vackraste man kan uppleva.

Passar en senior!Det kan man lugnt säga, att denna resform passar en senior. Ens enda uppgift är att se till att man är på plats vid avresan. Sedan är allt ordnat, man får mat och mycket mat. De lägger till vid intressanta platser, där man kan få åka med på olika utflykter. Någon annan bäddar din säng, som då är nybäddad varje dag. Skulle du vilja ha ett glas vin eller en öl, så kan du med all säkerhet bli serverad det. Om så klockan nio en förmiddag utan att någon höjer på något ögonbryn. Du får stiga upp på morgonen, duscha, och klä dig. I övrigt så är allt ordnat. Kostar i och för sig en del, men service kostar överallt. Du kan unna dig en sådan här resa lite då och då, de är inte så där våldsamt dyra. Har du slutat röka, så sätter du av dessa pengar, så har du snart skaffat dig en resa. Det är en resa som du med all säkerhet njuter utan hela året. Dels innan du reser. För du ser fram mot resan, dels självklart under resan, och alla minnen du skaffar dig för att njuta av efter resan. Ta med dig kameran, så kan du minnas bättre.

Donau
Donau

Sofia

Sofia ligger visserligen inte vid Donau,. men det är en stad som du kan besöka i alla fall, och få en massa njutning av.

Lämna ett svar