Den barmhärtige samariten

Den barmhärtige samariten – Cilla och Rolf Börjlind
Jo, så kom boken, äntligen måste jag säga. Jag fick ju inget recensionsexemplar, så jag fick beställa den själv. I och för sig en egen liten upplevelse, det tog några dagar sedan fick jag ett SMS från INSTABOX. Ett nytt sätt att ta emot paket. Jag hade den i min vanliga butik. Nästa gång jag handlade så gled jag in till boxen med mina siffror, som jag slog in på en display, och då öppnades en lucka.

Lite som julafton!

Lite som julafton fast man vet vad som är i paketet. I mitt fall bland annat min nya bok från författarparet Börjlind. Hem och så börja läsa. Nu är Olivia försvunnen. Författarparet plockar in en gammal historia, eller en del av en gammal berättelse, och lägger lite nytt krut på den. En berättelse som berör Oliva direkt, och som snabbt blir ganska klar för läsaren.

En deckare blir två! Den barmhärtige samariten.Men som vanligt i författarparets berättelser, räcker det inte med en historia. De måste plocka in ytterligare en för att få med alla huvudpersoner. Genialt kan jag tycka, och i den här berättelsen blir det ganska naturliga samband, även om det är lite slumpen. Så är det väl ibland i verkligheten, också. Vaccin och Coronatider får sin beskärda del, och man får väl säga att det ger en upplösning av historien.

Denna bok är kort, om man nu kan säga det om en bok som är på 360 sidor. Men med tanke på att de övriga i serien är på en bit över fyrahundra sidor, så regerade jag faktiskt lite på att denna var slut så fort. Det kan ju också bero på att jag inte ville att den skulle ta slut. Jag tycker ju om hur Cilla och Rolf skriver, och suger gärna i mig mera.

Författare – Cilla & Rolf BörjlindDessa svenska författare kan numera räknas till de kända författare vi har i vårt land. De började ju med att skriva manus till BECK-filmerna, för att sedan övergå till att skriva en egen serie, den med Tom Stilton och Olivia Rönning i huvudrollerna, varav den första i serien blev film, Springfloden. Det här är den sjunde boken i serien, och det kommer nog flera. Jag tror ju inte att Norstedts släpper dessa två pärlor.

En egen stil


Det är kanske bara jag som tycker så, men nog är det ganska lika i många av författarnas alster. Det inleds ofta med ett mord eller en grym händelse. Och en bit in i berättelsen inser man att det egentligen handlar om något helt annat. Jag gillar sättet man väver in två berättelser i en. Jag undantar Kallbrand, som jag tyckte blev lite väl otrolig i sina sammanträffanden. Men ofta hamnar man helt rätt.

Förlaget njuter av Den barmhärtige samaritenUtan att känna till förutsättningarna. Kan jag nog ganska enkelt påstå att även förlaget som ger ut böckerna njuter. Eller är det agenten, som nu lyckats sälja in böckerna till ett tjugotal länder. Bara en sådan sak bör inge en kvalitetsstämpel, väl värd att beundra. Så har du inte läst någon, då har du sex – sju böcker att se fram mot. Med tanke på att varje bok tar drygt tio timmar att läsa, så har du två veckors heltidsarbete framför dig. Njut.
Cliffhangers i varje bok! även här, tyder på fortsättning.

Avslutningsvis måste jag säga att det även läggs ut några så kallade cliffhangers även i denna bok. Det måste ju innebära att fortsättning följer. När jag läser “Den barmhärtige samariten” ger det snabbt mina tankar på att i “Fruset Guld” skapade man några små cliffhangers. Som då var otydliga, men som framstår som ganska självklara i den nya boken. I denna bok har jag nog listat ut vad det handlade om. Och om mina misstankar är korrekta, så kommer Stilton att få en betydligt mera framträdande roll i kommande bok. Mycket spekulationer av mig nu.

Den barmhärtige samariten
Den barmhärtige samariten

Ett svar på “Den barmhärtige samariten”

  1. Pingback: En ny bokserie funnen - 01

Lämna ett svar