Covidbevis

Från och med idag, Onsdag den 1 december krävs i många fall att du har ett covidbevis med dig. Det är en ny del i ordningsstadgan som man grundar sig på. Det hela finns givetvis där för att minska spridningen av Corona.

Vilken typ av sammankomst gäller det?

Här är man ganska tydlig. Det gäller allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus. Med fler än hundra deltagare. En allmän sammankomst kan vara en teaterföreställning, eller en konsert, eller en gudstjänst, ett föredrag eller ett möte. En offentlig tillställning kan vara en idrottstävling, en bokmässa eller en marknad. Det som avgör är om allmänheten har tillträde. Jag vet inte hur det fungerar om man gör som vi gjorde när vi var yngre och ville ha en riktig fest. Vi hyrde en bygdegård, och så skapade vi en klubb. Som egentligen enbart sålde medlemsskap, och så fick man vara med, och komma in. På det sättet kunde vi tillhandahålla lite öl.

Vad är en deltagare?

Här finns det lite olika definitioner. Enligt polisen, så är det enbart deltagare som ska räknas, det vill säga besökarna. Men andra arrangörer räknar med all personal, och om det är en konsert, så även de som uppträder. Ska du ha dop, så är det alla som är på plats. Kolla på Kävlinge församling, där det klart och tydligt framgår hur de räknar. Man hänvisar då till tidigare regler från Folkhälsomyndigheten, men där slår man nu ifrån sig och hänvisar till Polisen.

Var hittar jag mitt Covidbevis?

Enklast loggar du in via webben, till Covidbevis, med hjälp av BankID. Beställ det du ska ha. Och se till att du har en digital brevlåda, via KIVRA. Har du appen i mobilen, så får du ett meddelande. Och du kan logga in på KIVRA, hämta ditt covidbevis. Sedan klickar du på en knapp, och ditt Covidbevis hamnar bekvämt som en liten rad i Kivraappen. När du behöver visa detta, så klickar du på den länken, och så kommer det upp. Bekvämt, du behöver inte logga in varje gång.

Bra när du reser.

Vi var på resa här i september, och då behövde vi visa upp vårt covidbevis vid ett flertal tillfällen, lite här och var. Vi besökte Tyskland, Slovakien, Rumänien och Bulgarien. Vidare körde vi genom Tjeckien, Ungern och Serbien. Vid de två första var det inga problem vid gränsen, de var mera intresserade av att få betalt för vägavgiften. Men inresa till Serbien, krävde Covidbevis. Och när vi åkta tillbaka till Rumänien från Bulgarien, så krävdes pass och Covidbevis.

Jag lovar, de studerade båda handlingarna noga. Men det är ju några månader sedan, så det kan ha hänt saker. Ska du resa, så kollar du givetvis via Sweden Abroad, där du ofta har det senaste om Coronan i många av världens länder. På sidan hänvisar man ofta till landets egna coronainfo, och där, om inte annat, framgår det klart vad som gäller. OBS, ska du besöka något land, så är tipset att du kollar på sidan i fråga, ganska ofta. Läget förändrar sig, snabbt. För lite drygt en vecka sedan var det knappast någon utanför den inre kretsen som kände till något om Omikron. Idag finns det på allas läppar.

Är du arrangör?

Då ska du logga in på “Myndigheten för digital förvaltning” och där hämta hem en app, som du kan använda. Med hjälp av appen kan du skanna besökarens Covidbevis och få klart grönt eller rött. Är det rött, så har den aktuella personen inget giltigt Covidpass, och bör därför inte släppas in. Visar det Grönt, så har personen i fråga godkänt covidpass. Du måste givetvis kolla så att det är rätt person som visar upp sitt covidbevis, där med en id-handling.

Julklappstips

När det nu blir så knöligt att gå på olika evenemang, så kanske du ska unna dig en trvlig julklapp i stället. Surfa in på våra Julklappstips och ta del av en massa njutbart.

Covidbevis
Covidbevis

Lämna ett svar