Amazon Echo

Amazon echo - är det en sådan här man ska kommunicera med i framtiden?
Amazon echo – är det en sådan här man ska kommunicera med i framtiden?

Ny teknik Amazon Echo

Jag vet inte hur teknisk intresserad du är, Jag måste nog kalla mig någorlunda intresserad. trots mitt åldrande, försöker jag läsa mig till nyheter, och jag har hyfsad koll på när det kommer en ny mobil, eller kanske en ny surfplatta. Men ibland tycker jag nog den tekniska utvecklingen kan hejda sig lite. Jag prenumererar på Readly. Det är en app som tillhandahåller magasin från världens alla hörn. Man betalar en summa, 99 kronor i månaden, och så kan man läsa massor med tidningar. Mestadels är de på svenska, men du kan ställa in så att du även får med andra språk. Själv tycker jag att jag är ganska bra på engelska, så jag klickade i att jag ville ha tidningar även på det språket. Och nu fylls min tablå av massor med tidningar på Engelska, på både gott och ont. Det är massor med tidningar som jag inte ens visste fanns. Och som i ärlighetens namn knappast intresserar mig. Men så dyker du upp någon guldklimp lite då och då. Den senaste jag fann på var Amazon Echo. Numera skriver man inte manualer i bokform utan man gör ett magasin av detta. Troligtvis säljer man flera exemplar, och de bör vara enklare att framställa än en bok. Så är det ju bilder i, vilket ofta saknas i en bok. Ganska smart om du frågar mig.

Amazon Echo

Det ska nog genast sägas att om denna tidning stod i tidningstället på min ICA-butik. Så är risken att den följer med hem ytterst begränsat. Det beror mera på att jag överhuvudtaget inte plockar med mig tidiningar hem. Läser jag någon hemma, så är det tidningar som kommer i min brevlåda, medlemstidningar och liknande. Jag får Senioren, som min pensionärsförening skapar, men det är nog den enda. Ibland kommer det någon gratistidning. Nu skulle detta handla om Amazon Echo. På omslaget står det 100% unofficial, det vill säga den är då inte sanktionerad hos Amazon, den bara beskriver produkten.

Vad är Amazon Echo till för?

Det ska vara en digital assistent i hemmet. Men det ska gå betydligt snabbare, för du ska inte behöva leta efter något med dina händer eller fingrar, du använder din röst. Men hallå, frågan är om jag numera inte har så mycket tid att jag inte kan sätta på spisen själv. Eller eventuellt kolla temperaturen i kylskåpet. Eller leta efter mitt recept i min receptsamling. Amazon Echo kan till och med läsa upp nyheter för mig, eller sportresultatet, eller vad jag nu vill ha uppläst.

Kan Amazon Echo vara något för mig?

Nja, det är jag nog ganska tveksam till. I vår bil så har vi att mobilen kopplas upp. När det så ringer, eller jag vill ringa ut, så trycker jag på en knapp på ratten, och så kan jag samtala rätt ut med den som ringer. Ganska kul och framförallt praktiskt när jag vill samtala med någon, MEN det finns givetvis ett men. När hustrun åker med så är det hennes mobil som kopplas in. Vi kan i och för sig ändra, men vem kommer ihåg det. När det ringer, det ska genast sägas att det ringer ytterst sällan till mig, numera. Så är det ofta någon som ska sälja in ett lån eller elavtal till mig. De har ingen som helst framgång av två anledningar. Vi har enbart lån på bostaden, till så låga räntor att ingen annan kan konkurrera. De som ringer för elavtal blir väldigt förvånade när jag säger att vi inte har något elavtal. Vår bostadsrättsförening är nämligen så smarta att det tecknat ett avtal för hela föreningen. Det ingår i avgiften, så fungerar också vår Bredbandsuppkoppling, alla har 250MB, något som är fantastiskt bra. Behöver absolut inte bekymra mig. Och jag kan lätt avspisa försäljarna, en del tror i och för sig inte på mig när jag säger det, framförallt om elavtalet. En han sa rent ut att jag ljuger, alla måste ha elavtal, jag svarade nej, och så la jag på. Jag har inte hört av honom mera.Men för att återgå till Amazon Echo, så är svaret om jag har behov nej. I vart fall inte som det ser ut nu. Men jag blir äldre. Det kan kanske komma tider, då jag får svårt att vrida på plattan på spisen. Då kan det vara bra att säga till assisteneten att sätta på spisen. Men jag ska ha dit en gryta eller stekpanna. Kan jag inte vrida på plattan, så kan jag nog med tveksamhet få på vare sig gryta eller stekpanna. Så tveksamt.

Språket

Vi är alldeles för få i Sverige, som talar svenska. Jag tror inte Amazon satsar sin utveckling på att översätta Amazon Echo till Svenska. Då återstår det för mig att tala engelska till den där manicken. Det skulle väl kunna gå för sig, men är jag inte värd mer för Amazon. Att jag kan få tala med en maskin på mitt modersmål, då skippar jag det hellre. Då kan maskinen få stå där. Alexa Skills. Men vad skulle Amazon Echo vara om det inte fanns en massa tillägg, i den här modellen heter det Skills. Alexa är arbetsnamnet på Amazon Echo. Du säger Alexa och så startar Amazon Echo. Du säger ytterligare ett kommando och har du rätt grejer så börjar den spela musik från Spotify eller vad du nu har för musikkanal. Har du en skärm, så kan du spela upp senaste nyhetssändningen, och så vidare. Och den kan starta din spis, och plocka fram ditt recept, men ännu kan den inte hämta kastrullen eller stekpannan. Den dagen då den bäddar min säng. Då ska jag eventuellt börja fundera på att kanske skaffa mig en, men inte förr, och då ska jag kunna ge den ordern på svenska.

Amazon echo - är det en sådan här man ska kommunicera med i framtiden?
Amazon echo – är det en sådan här man ska kommunicera med i framtiden?

Lämna ett svar