Adventskalender

Nu är det 26 dagar kvar till julafton. Här på seniormagazinet har vi skapat en adventskalender. Där vi skriver en del om den aktuella dagen, och har letat efter en god Julklapp åt någon i din närhet, eller till dig själv. Ganska spännande tycker jag själv, det kan bli allt från ett bra Lego, till en mjukgörande fotsalva. Vem vet bäst i att kunna uppskatta en härlig och bra fotsalva. Den som vi njutbart gnider in våra fötter med på kvällen. Så flyger vi nästan fram när vi ska gå ut i köket och hämta en kvällsfrukt, eller en kopp kaffe. Vi jobbar för att du ska få det bra, och enkelt, helt enkelt. Julklappstips behöver vi alla, då och då.

Adventskalenderns historia

Dagens adventskalender har en tysk förebild. Den kom till Sverige så sent som på 1930-talet och riktades till barn. I Tyskland började man på tidigt 1900-tal, då man tryckte två blad, som sattes ihop, med luckor på det ena bladet. De första kalendrarna i Tyskland hade religiösa motiv. De i norden var mera inriktade på vintern, med snögubbar, kälkar timmerhus och tomtenissar.1956 började man sända Adventskalendern i Sveriges Radio, då bytte den namn till Julkalendern. Även SVT började sända en adventskalender, 1960. Ett program med efterföljande lucköppning. Man sålde givetvis sin julkalender, så att barnen kunde sitta hemma och följa på sin egna kalender. Motivet i luckan hade anknytning till innehållet i luckan. Innehållet är fel att skriva, det var alltid en bild eller en illustration. Men den hade anknytning till programmet. I början sändes programmet i svart/vit. Det var först 1969 som man sände i färg för första gången, och även SVT ändrade namnet från Adventskalendern till Julkalendern. Många, för att inte säga alla av SR och SVTs julkalendrar avslutas på julafton med att något händer som kan knytas till Jesu födelse. Problemet kan man kanske tycka är för att man nog har kommit fram till att Jesus föddes den 25 december. Det var Påven Liberius som år 354 i ROM fastställde att Jesus föddes den 24 December. Ett datum som man numera alltså åter flyttat till den 25 december. Men i juletid är det nog inte så noga. Barnen ser fram mot sina klappar, och alla vill ha det mysigt och trevligt där framför brasan, eller är det framför Kalle på TV:n.

Adventkalenderns utveckling

De första som kom var ju “bara” två papper ihoplimmade. Där det ena arket hade luckor, och det andra hade en del bilder med olika motiv. Numera har man utvecklat kalendern så att många branscher har egna. Det kan vara whisky i luckorna. Eller dagens parfym, en liten trevlig doft, eller en chokladbit, eller en leksak. Det är inte enbart barnen som ser fram mot att öppna dagens lucka.

Göra egen adventskalender

Är du lite händig, så kan du med stor sannolikhet göra en egen adventskalender, och stoppa i lämpliga saker i luckan. Eller så kan du skriva ett rim, som hänvisar till en plats i eller utanför hemmet, där lucköppnaren får ta sig en funderare. Och sedan springa iväg och leta. Om du gör det för barn så är de med stor sannolikhet sysselsatta en tid. och en annan fördel, de kommer garanterat upp på morgonen utan knot.

Vill du ha julklappstips och då lite tips om vad du kan lägga i din julkalender, så klickar du på länken, så kommer det ett bra antal, sådana.

Adventskalender ska man ha i Advent
Adventskalender ska man ha i Advent

Lämna ett svar